Long covid: de nieuwste inzichten en onderzoeken

De nieuwste medische inzichten en onderzoeken.

Heb je corona gehad? Dan ben je misschien al beter. Maar sommige mensen blijven lang ziek. Ze hebben nog steeds klachten na corona. Dat heet long covid. Wat is long covid precies? Hoeveel mensen hebben het? En wat kun je eraan doen? In deze blogpost lees je de nieuwste inzichten en onderzoeken over long covid.

Wat is long covid?

Long covid betekent dat je lang klachten houdt na corona. Je bent niet meer besmettelijk, maar je voelt je nog steeds niet goed. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van:

  • vermoeidheid
  • benauwdheid
  • pijn
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • concentratieproblemen
  • depressie of angst

Deze klachten kunnen je leven moeilijk maken. Je kunt misschien niet goed werken, studeren of sporten. Of je kunt minder leuke dingen doen met je familie of vrienden. Je kunt je eenzaam of verdrietig voelen.

Hoeveel mensen hebben long covid?

We weten nog niet precies hoeveel mensen long covid hebben. Dat komt omdat het een nieuwe ziekte is. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Maar we weten wel dat het best vaak voorkomt. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer 1 op de 10 mensen die corona hebben gehad, na 3 maanden nog klachten heeft. Dat zijn dus veel mensen.

Wat kun je doen als je long covid hebt?

Als je denkt dat je long covid hebt, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. De dokter kan je onderzoeken en advies geven. Misschien heb je medicijnen nodig, of een verwijzing naar een specialist. De dokter kan ook kijken of er andere oorzaken zijn voor je klachten.

Verder zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om je beter te voelen:

  • Rust goed uit. Doe niet te veel op een dag. Luister naar je lichaam en neem pauzes als je moe bent.
  • Beweeg regelmatig. Bewegen is goed voor je gezondheid en je humeur. Maar doe het wel rustig aan. Begin met kleine stappen en bouw het langzaam op.
  • Eet gezond en drink genoeg water. Gezonde voeding en voldoende vocht kunnen je helpen om je energie op peil te houden.
  • Praat met anderen over hoe je je voelt. Het kan fijn zijn om je zorgen of verdriet te delen met iemand die je vertrouwt. Dat kan een familielid, een vriend, een collega of een lotgenoot zijn.
  • Zoek hulp als je er niet uitkomt. Als je klachten heel erg zijn, of als ze niet overgaan, kun je hulp zoeken bij een psycholoog of een coach. Zij kunnen je helpen om beter om te gaan met long covid.

Wat weten we nog meer over long covid?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar long covid. We willen graag meer weten over deze ziekte. Bijvoorbeeld:

  • Waarom krijgen sommige mensen wel long covid en andere niet?
  • Hoe lang duurt long covid gemiddeld?
  • Wat zijn de beste behandelingen voor long covid?
  • Hoe kunnen we long covid voorkomen?

Het RIVM doet een groot onderzoek naar long covid. Ze vragen mensen die corona hebben gehad om een jaar lang vragenlijsten in te vullen over hun gezondheid. Zo kunnen ze zien hoe vaak en welke klachten mensen hebben na corona.

Er zijn ook andere onderzoeken naar long covid. Bijvoorbeeld naar de rol van reukverlies, de invloed van het klimaat, de schade aan het hart en de rol van genetische factoren. Hieronder lees je meer over deze onderzoeken.

Reukverlies door long covid

Een van de klachten die veel mensen hebben na corona is dat ze minder goed ruiken of proeven. Dit kan heel vervelend zijn. Je kunt minder genieten van eten en drinken. Je kunt ook gevaarlijke dingen niet ruiken, zoals gas of rook.

Er is een onderzoek dat kijkt hoe je je reukvermogen kunt verbeteren na corona. Dit heet Sniffing out COVID. In dit onderzoek doen mensen een reuktraining. Dat betekent dat ze twee keer per dag aan vier sterke geuren ruiken. Bijvoorbeeld aan kruidnagel, citroen, eucalyptus en roos. Zo proberen ze hun reukzenuwen te stimuleren en te herstellen.

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Maar sommige mensen zeggen dat ze baat hebben bij reuktraining. Ze kunnen weer beter ruiken of proeven na een paar weken of maanden.

Klimaat en long covid

Heeft het klimaat invloed op long covid? Dat is een vraag die onderzoekers willen beantwoorden. Dit heet COVID-CLIMATE. In dit onderzoek vergelijken ze mensen met long covid in verschillende landen. Bijvoorbeeld in Nederland, Spanje, Zweden en Zuid-Afrika.

Ze kijken naar de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit in die landen. En ze kijken ook naar de klachten van de mensen met long covid. Ze doen bloedtesten en scans van de longen en het hart.

Ook willen ze weten of het klimaat invloed heeft op de ernst en de duur van long covid. En of het klimaat invloed heeft op de schade aan de organen van mensen met long covid.

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Maar ze kunnen belangrijk zijn voor de behandeling en de preventie van long covid.

Hartschade door long covid

Sommige mensen met long covid hebben last van hun hart. Ze hebben bijvoorbeeld pijn op de borst, hartkloppingen of een hoge bloeddruk. Dit kan komen doordat het coronavirus schade aanricht aan het hart.

Er is een onderzoek dat kijkt hoe je hartschade na corona kunt voorkomen of verminderen. Dit heet DEFENCE. In dit onderzoek krijgen mensen met corona medicijnen die het hart beschermen. Bijvoorbeeld bloedverdunners of ontstekingsremmers.

Ze willen weten of deze medicijnen helpen om hartschade na corona te voorkomen of verminderen. En of deze medicijnen helpen om long covid te voorkomen of verminderen.

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Maar ze kunnen belangrijk zijn voor de behandeling en de preventie van long covid.

Genetische factoren

Waarom krijgen sommige mensen wel long covid en andere niet? Dat is een vraag die veel mensen hebben. Het kan te maken hebben met genetische factoren. Dat zijn eigenschappen die je van je ouders krijgt.

Er is een onderzoek dat kijkt of kinderen die ernstige of langdurige klachten hebben na corona erfelijke afwijkingen hebben in de afweer. Dit heet Genetic Risk factors for Multi-system Inflammatory Syndrome in Children and Pediatric Long COVID (GRIM-COVID). In dit onderzoek doen ze genetisch onderzoek bij kinderen met MIS-C en kinderen met post-COVID klachten. Ze vergelijken deze kinderen met kinderen die wel corona hebben gehad, maar geen of weinig klachten hebben.

Ze willen weten of er een verband is tussen genetische afwijkingen en het krijgen van MIS-C of post-COVID klachten. En als dat zo is, welke genen daarvoor verantwoordelijk zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Maar ze kunnen belangrijk zijn voor de behandeling en de preventie van long covid.

Mijn conclusie over long covid

Long covid is een ziekte die veel mensen treft na een corona-infectie. Het kan leiden tot langdurige en diverse klachten die je leven beïnvloeden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar long covid om meer te weten te komen over de oorzaken, de gevolgen en de behandelingen. Hopelijk leidt dit tot betere zorg en ondersteuning voor mensen met long covid.

Heb je zelf long covid? Of ken je iemand die long covid heeft? Dan kun je terecht bij C-support voor informatie, advies en ondersteuning. C-support is een organisatie die speciaal voor COVID-19 patiënten met langdurige klachten is opgericht. Zij kunnen je helpen op alle gebieden waarop long covid ingrijpt: gezondheid, (psycho)sociaal en werk & inkomen.

Wil je meer weten over long covid? Of wil je meedoen aan een onderzoek naar long covid? Kijk dan op de website van het RIVM of ZonMw. Daar vind je meer informatie en links naar andere bronnen.

Bedankt voor het lezen van deze blogpost. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Plaats een reactie