Last van concentratieproblemen?

Concentratieproblemen
Bij concentratieproblemen heb je moeite om je werkzaamheden uit te voeren en vind je het lastig om je aandacht bij één taak of opdracht te houden. Daarnaast ben je misschien ook vergeetachtig en chaotisch. Concentratieproblemen kunnen tijdelijk voorkomen, maar kan ook van blijvende aard zijn. Dit heeft alles te maken met de oorzaak ervan. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te vinden en aan te pakken. Alleen zo kun je je concentratieprobleem aanpakken.

Concentratieproblemen en vermoeidheid

Een van de meest voorkomende oorzaken van deze problemen is vermoeidheid. Vermoeidheid kan diverse oorzaken hebben, zoals te hard werken, depressiviteit, slapeloosheid of angst. Wanneer je hier langere periode last van hebt, leidt dit tot concentratieproblemen.

Stress

Concentratieproblemen zijn ook vaak een symptoom van stress. Je lichaam geeft aan dat je teveel hooi op je vork neemt. Bijvoorbeeld vanwege spanningen, werkdruk of niet lekker in je vel zitten. Natuurlijk kan het ook stress, vermoeidheid of een burn-out veroorzaken.

ADD of ADHD

Mensen met ADD of ADHD hebben moeilijkheden om de aandacht vast te houden. Prikkels uit de omgeving zorgen ervoor dat je snel bent afgeleid. Dit uit zich in een slecht geheugen en concentratieproblemen.

Hersenletsel of slechte doorbloeding van het hersenweefsel

Hersenletsel in de kleine hersenen, hersenstam of frontaalkwab kunnen voor concentratie problemen zorgen. Maar ook een slechte doorbloeding van het hersenweefsel kan ervoor zorgen dat je snel bent afgeleid en moeite hebt om de aandacht op een bepaalde taak vast te houden. Een neurologische expertise (medisch onderzoek) kan vaststellen of je concentratieproblemen samenhangen met een hersenbeschadiging of hersenaandoening.

Wanneer laat je je onderzoeken?

Vaak zijn deze problemen van tijdelijke aard, maar in sommige gevallen zijn de problemen blijvend. Als je langere tijd last hebt van je concentratie, is het verstandig om naar de huisarts te gaan of een afspraak met een psycholoog te maken. Door de oorzaak van het concentratieprobleem te achterhalen, kun je het verhelpen of er beter mee leren omgaan.