Het hoe en waarom rondom tandenragers

Een goede mondverzorging is meer dan alleen maar tandenpoetsen. Het is bijvoorbeeld ook erg belangrijk om tandenragers te gebruiken. Waarom is dat eigenlijk? Welke tandenragers zijn het beste? En hoe gebruik je een tandenrager?

Waarom zou je tandenragers gebruiken?
Je gebit op een goede manier verzorgen, begint met het dagelijks poetsen van je tanden, kiezen en tandvlees. Dit doe je twee keer per dag en dan minimaal twee minuten lang. Daarmee verwijder je ongeveer 70% van de tandplak en achtergebleven voedselresten.

Je wil natuurlijk het liefste nóg meer verwijderen, zodat je nóg minder kans hebt op gebitsproblemen waaronder gaatjes, bloedend tandvlees en een slechte adem. Daarom is het belangrijk om minimaal één keer per dag gebruik te maken van tandenragers. Een tandenrager komt namelijk op plekken in je gebit waar je gewone tandenborstel of je elektrische tandenborstel niet goed bij kan. Dit worden de interdentale ruimtes van je gebit genoemd en die bevinden zich tussen je tanden en kiezen. Het zijn ook de plekken waar tandplak en etensresten zich graag ophopen. Dat maakt het nog belangrijker om die plaatsen grondig te reinigen.

Welke tandenragers zijn het beste?
Bij het gebruik van ragers is het zeer essentieel dat je de juiste maat of maten hebt om het meest optimale resultaat te bereiken. Een te kleine tandenrager kan niet overal goed schoonmaken, terwijl een te grote tandenrager juist onnodige beschadigingen aan je gebit kan veroorzaken. Beide situaties wil én kun je voorkomen.

Als je de juiste tandenragers te pakken hebt, dan voel je wel wat weerstand als je gaat ragen maar dit is niet teveel. Je kunt goed tussen de interdentale ruimtes reinigen zonder dat het je teveel kracht kost. Gaat dit heel erg soepel? Dan heb je waarschijnlijk een te grote rager te pakken. Gaat dit toch wel wat moeizaam? Dan kan het zijn dat je te kleine tandenragers gebruikt. Let op: bij de meeste mensen zijn de interdentale ruimtes in het gebit niet overal even groot. Daarom heb je vaak meerdere maten naast elkaar nodig. Vraag advies aan je tandarts of mondhygiënist als je twijfels of vragen over tandenragers hebt. Zij kennen jouw gebit het allerbeste.

Hoe gebruik je een tandenrager?
Als je eenmaal weet welke tandenragers het beste bij jouw gebit passen, dan kun je het gebruiken van een tandenrager aan je dagelijkse mondverzorging toevoegen.

  • Hou de tandenrager tussen je duim en je wijsvinger vast.
  • Zorg dat je met de rest van je hand op je kin leunt.
  • Zet de rager recht tussen je tanden tegen de tandvleesrand aan.
  • Beweeg de tandenrager eerst een aantal keer recht heen en weer en vervolgens een aantal keer schuin heen en weer. Let dus op dat je niet teveel weerstand voelt tijdens het gebruik ervan, want dan heb je een verkeerde maat te pakken.
  • Herhaal dit voor alle tussenruimtes.
  • Heb je een tandenrager die je meerdere keren kunt gebruiken? Maak deze dan goed schoon als je helemaal klaar bent en laat de rager even goed drogen.
  • Heb je tandenragers die voor eenmalig gebruik zijn? Gooi de ragers dan weg als je alles gehad hebt.

Meer informatie?
Wil je meer weten over tandenragers en welke soorten geschikt zijn voor jouw gebit? Neem dan een kijkje op de pagina met tandenragers bij Kiesrijk.nl. Voor vragen kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice.