Het belang van een gezond BMI

Het belang van de body mass index

Een gezond BMI, ofwel de body mass index, of BMI, is een maat voor lichaamsvet op basis van lengte en gewicht. BMI geldt voor zowel mannen als vrouwen. De BMI is een belangrijk instrument voor het beoordelen van de gewichtsstatus bij volwassenen. Het kan worden gebruikt om te screenen op gewichtscategorieën die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Het belang van de BMI is dat het een gemakkelijke manier is om te beoordelen of iemand te veel of te weinig lichaamsvet heeft.

Bereken hier jouw BMI en ontvang gratis advies!

een gezond bmi

Wat is een gezond BMI?

De BMI is een maat voor lichaamsvet op basis van lengte en gewicht die geldt voor volwassen mannen en vrouwen. Het is geen exacte maatstaf voor lichaamsvet, maar het is de meest gebruikelijke manier om in te schatten of mensen ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas hebben.

De BMI is bedacht door de Belgische statisticus Adolphe Quetelet in de jaren 1830. Het dient als een eenvoudige manier om het menselijk lichaamsgewicht te classificeren.

Een gezond BMI houdt geen rekening met bepaalde factoren zoals spiermassa, botdichtheid of percentage lichaamsvet. Het is misschien niet geschikt voor mensen met verschillende spier en bot aandoeningen. Of voor mensen die zijn afgevallen of aangekomen als gevolg van ziekte of letsel. Een gezond BMI bepaal je samen met een expert.

Hoe bereken je of je een gezond BMI hebt?

De BMI kan worden gebruikt om het lichaamsvetgehalte van een persoon te schatten, hoewel het beperkingen heeft. Sporters kunnen bijvoorbeeld een hoge BMI hebben vanwege de toegenomen spiermassa in plaats van overtollig vet. Bereken met onze BMI calculator of je een gezond BMI hebt in de link hierboven.

Waarom is het belangrijk om op een gezond gewicht te blijven?

Het handhaven van een gezond gewicht is om vele redenen belangrijk. Ten eerste kan het helpen het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen te verlagen. Het kan je ook helpen langer te leven en actiever te zijn in je dagelijkse leven.

Bij Gym Oosterhout helpen wij jouw met het bereiken van een gezond gewicht. Samen met onze Personal trainer kun je aan de slag om een gezond BMI te bereiken.

Schrijf je direct in voor een gratis proefles!