Leesbrillen zijn haast overal te verkrijgen. Zelfs in de supermarkt of bij de Hema kun je al een leesbril kopen voor een heel klein prijsje. De opticiens kunnen hier haast niet tegen concurreren en hebben als reactie hierop vaak voorgemonteerde leesbrillen in het aanbod opgenomen.
Mindere kwaliteit
Veel mensen vragen zich af of de goedkope leesbrillen die te vinden zijn in supermarkten et cetera slecht voor de ogen zijn. Dit is echter niet het geval. Goedkope leesbrillen van niet-opticiens en standaard leesbrillen van opticiens zijn echter vaak wel van minder goede kwaliteit dan leesbrillen van een optiekzaak. De pasvorm van deze leesbrillen is in de meeste gevallen verre van optimaal, omdat ze zijn gemaakt voor de gemiddelde mens die niet bestaat. Daarnaast is de kans groot dat de glazen niet geschikt zijn voor de ogen. Weinig mensen hebben namelijk ogen met precies dezelfde sterkte. Ongeschikte glazen in een leesbril leidt tot hoofdpijn en slecht zicht, omdat de ogen te hard moeten werken om bij te stellen. Hierbij geldt dat hoe hoger de sterkte is van de glazen die je nodig hebt, des te slecht een leesbril is die niet goed op sterkte is.
PD
Mensen hebben een gemiddelde PD afstand van ongeveer tussen de 58 en 72 mm (gemiddeld 62 mm). De PD afstand is de ruimte tussen het midden van je pupillen. Hierop worden de glazen van een leesbril op maat afgesteld, maar niet van een voorgemonteerd montuur. Deze monturen zijn meestal afgesteld op een PD van 62 mm. Hebben jouw ogen een PD van bijvoorbeeld 58, dan moeten je ogen hard werken om scherp te kunnen stellen. Ook dit leidt weer tot hoofdpijn en vermoeide ogen. Je kunt er zelfs dubbel door gaan zien.
Conclusie
Als je je afvraagt of een goedkope leesbril goed genoeg is voor je, dan kunnen we je vertellen dat dat helemaal afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur en van de benodigde sterkte. Heb je een vrij lage sterkte nodig, dan kun je gerust vooruit met een voorgemonteerd model.