De tandenborstel centraal bij je mondverzorging

De tandenborstel is een onmisbaar hulpmiddel voor de dagelijkse mondverzorging. Je gebruikt het om tandplak en bacteriën te verwijderen van je tanden, je kiezen en tandvlees. Het is belangrijk om de tandenborstel regelmatig te vervangen voor een zo optimaal mogelijk effect.

Hoe is de tandenborstel ooit ontstaan?

De geschiedenis van de tandenborstel gaat helemaal terug naar de oudheid. Er waren toen verschillende methoden voor het reinigen van de tanden en kiezen. In China werd bijvoorbeeld al in de 15e eeuw een tandenborstel gemaakt van varkenshaar en bamboe. Daar kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen he?! In de Westerse wereld was de tandenborstel pas populair in de 18e eeuw, toen het ontwerp was verbeterd en de borstelharen gemaakt werden van dierlijk haar.

Tegenwoordig zijn tandenborstels verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en materialen. Er zijn gewone handtandenborstels, elektrische tandenborstels en zelfs tandenborstels met Bluetooth functies om je mondverzorging goed bij te houden. Handtandenborstels hebben doorgaans zachte tot middelharde borstelharen, terwijl elektrische tandenborstels vaak oscillerende of roterende borstelkoppen hebben.

Waar houd je rekening mee bij de aanschaf van een tandenborstel?

Er zijn diverse factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste tandenborstel. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het formaat van de borstelkop. Deze moet groot genoeg zijn om alle tanden en kiezen te bereiken, maar niet zo groot dat het moeilijk is om de achterste kiezen te bereiken. Dat is meestal de plek waar voedselresten en tandplak zich gemakkelijk ophopen. Daarom is het extra belangrijk om daar goed te poetsen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de hardheid van de borstelharen. Te harde borstelharen kunnen het tandglazuur beschadigen en het tandvlees irriteren, terwijl te zachte borstelharen mogelijk niet effectief genoeg zijn in het verwijderen van tandplak. Over het algemeen is het aan te raden om zachte tot middelharde borstelharen te gebruiken.

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een tandenborstel is de vorm van de borstelkop. De meeste tandenborstels hebben een ovale of rechthoekige vorm, maar er zijn ook tandenborstels met een diamantvormige kop of een ronde kop. Het is belangrijk om een borstelkop te kiezen die past bij de vorm van jouw mond en tanden, zodat alle oppervlakken van de tanden goed kunnen worden gereinigd. Twijfel je welke borstelkop het beste bij jouw gebit past? Vraag dan advies aan je tandarts of mondhygiënist.

Vervang je tandenborstel op tijd

Het is belangrijk om de tandenborstel regelmatig te vervangen. Over het algemeen is het aan te raden om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen. Als de borstelharen er versleten uitzien of als je ziek bent geweest, is het verstandig om je tandenborstel eerder te vervangen. Een versleten tandenborstel is namelijk minder effectief in het verwijderen van tandplak en voedselresten. Dit kan tot gevolg hebben dat je last krijgt van gebitsproblemen, zoals tandsteen, bloedend tandvlees en gaatjes.

Koop je mondverzorgingsproducten bij Kiesrijk.nl

Ben je op zoek naar een fijne webshop voor het kopen van je tandenborstel en andere mondverzorgingsproducten? Neem dan eens een kijkje bij Kiesrijk.nl. Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur? Dan wordt je bestelling dezelfde dag nog verzonden. Bij bestellingen vanaf 45 euro betaal je geen verzendkosten.

Plaats een reactie