De financiële gevolgenen van je eerste kindje

Eerste kindje
Als je in verwachting van je eerste kindje bent heb je een hoop vragen, waar moet je nou op financieel gebied op letten? We hebben een overzicht gemaakt met zaken die je niet moet vergeten. Je eerste kindje, het is een spannende tijd. Met wat voor financiële gevolgen moet je rekening houden? Kan je minder gaan werken? Heb je genoeg ruimte in huis?  Wil je handig besparen op elke luiers aanbieding? Bekijk de lijst en zorg dat jij goed voorbereid bent!

Werk je door of ga je minder werken

  • Denk vooruit, hoe ga je het invullen kwa schema en oppas op de dagen dat je moet werken.
  • Je krijgt sowieso ouderschapsverlof, dit is namelijk wettelijk verplicht voor elke werkgever
  • Controleer de arbeidsvoorwaarden van je werkgever, kijk of je volledig salaris krijgt in deze periode.
  • Hoe rekening met extra verlofdagen voor je partner, kan dit zonder salaris inleveren.

Je eerste kindje en de thuissituatie

Is de babykamer af? Heb je alle spullen die je nodig hebt voor je eerste kindje? Zorg dat je genoeg ruimte hebt zodat je rustig je baby kan verschonen en niet op het laatste moment deze dingen nog moet regelen. Wat betreft de kosten voor alle dingen rondom een baby moet je rekening houden met minimaal €3000,- euro. Dit geld heb je nodig voor de kinderwagen, wieg, kleertjes etc etc.

Verzekeringen geregeld

Zorg dat alle verzekeringen goed geregeld zijn voor je eerste kindje, je wilt er natuurlijk niet aan  denken maar je moet toch zorgen dat je een goede overlijdens verzekering hebt en daarnaast een extra verzekering voor randzaken zals yoga o.i.d. je kan hier vaak een gezinsverzekering voor afsluiten, neem hiervoor contact op met je verzekeraar.

Opvang regelen

Zorg dat je na je ouderschap verlof oppas hebt geregeld, dit kan op veel verschillende manieren en is volledig afhankelijk van jou situatie. Je kan hierbij denken aan een kinderopvang , gastouders of je eigen ouders. Hierbij moet je opletten dat je dit tijdig moet aangeven omdat er regelmatig een wachtlijst voor is. Daarnaast is het zaak om ze goed te vergelijken in prijs omdat er veel verschil tussen zit.Kraamzorg is ook handig om van tevoren regelen, je moet hierbij goed opletten dat het ook verzekerd wordt door je zorgverzekering.

Nu moet je eerste kindje ingeschreven worden bij de gemeente. Hou ook elke luiers aanbieding in de gaten, u zult nu veel nodig hebben. Houdt ook rekening met de aanschaf van geboortekaartjes beschuit met muisje luiertaarten en andere zaken. Dit is meestal nog niet voorbereid maar wel handig om van te voren over na te denken zodat je niet met je baby in de hand nog kaartjes hoeft te maken. Nu alles goed gaat is het ook slim om na te denken over later, school gaan of een spaarpot meegeven aan je kind.