De Sint Jan in Den Bosch

Europa kent vele bijzondere en unieke kathedralen en daar is de Sint Jan in Den Bosch er zeker een van. De Sint Jan (voluit: de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist) ligt in het centrum van Den Bosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Het ligt op de hoek van de Parade en de Torenstraat, waar zich tevens de hoofdingang bevindt. De kathedraal is eenvoudig te bereiken met openbaar vervoer, stap op station ‘s –Hertogenbosch centraal uit en vervolgens ben je lopend in een kwartier bij de Sint Jan. Parkeren in Den Bosch is goed te doen en tegenwoordig bevindt parkeergarage St.-Jan zich aan de voet van de kathedraal.

Ontstaan van de Sint Jan

In 1220 werd begonnen met de bouw van een kerk voor de toewijding aan Sint-Jan Evangelist, nadat Hendrik van Brabant de nieuwe stad ’s-Hertogenbosch stichtte. Deze kerk is niet uitgegroeid tot de kathedraal die we nu kennen en er is zelfs weinig over bekend. Uiteindelijk beginnen ze met de bouw van de Sint Jan pas rond 1380.
De gotische stijl was kenmerkend voor deze tijd en daarom kiest Willem van Kessel, ontwerper van de Sint Jan, dan ook voor deze stijl. De bijzondere spitsbogen die de kathedraal onder andere zo bekend en uniek maakt zorgen samen met de kruisgewelven voor stabiliteit. De nieuwe gotische Sint Jan is uiteindelijk gebouwd over de oude kerk en op verschillende plekken is goed te zien dat niet alles in dezelfde tijd en stijl gebouwd is. Zo kan men aan de gewelven in de zijschepen zien dat deze halverwege ophouden. Dat komt omdat in het ontwerp eigenlijk een nieuwe toren aan de andere kant van de straat zou komen te staan. Uiteindelijk gebeurde dit niet en daarom moesten er andere oplossingen bedacht worden. Zo zijn ook de ramen aan de westzijde smaller dan de rest van de kathedraal. De Sint Jan heeft uiteindelijk zijn eigen stijlnaam gekregen omdat deze werd gekopieerd in een aantal andere steden en er werd toepasselijk gekozen voor Brabantse gotiek.