KANS is een veelvoorkomende klacht binnen de fysiotherapie en is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en/of schouder. Het is vaak een gevolg van werkgerelateerde activiteiten, maar kan thuis of op een sportveld ontstaan. Dit wordt ook wel muisarm, tablet-nek, smartphone-pols of WhatsApp-duim genoemd. Niet gek natuurlijk, sinds de komst van smartphones, spelcomputers etc. Hierdoor gebruiken we onze polsen, handen of vingers op een ongebruikelijke manier.
KANS was voorheen RSI
Vroeger werd KANS ook wel RSI genoemd, wat staat voor Repetitive Strain Injury. Zoals de naam het al een beetje verklapt, vallen hier klachten onder die het gevolg zijn van het continu uitvoeren van activiteiten/bewegingen. Echter was dit niet altijd het geval en is de term daarom gewijzigd naar KANS.
Wat zijn de oorzaken van KANS?
KANS ontstaat doordat men continu dezelfde bewegingen/activiteiten uitvoert met de arm of wanneer men langdurig in dezelfde houding verkeerd met overbelasting aan de arm, nek of schouders als gevolg. Mensen met een kantoorbaan die dagelijks urenlang achter een computer zitten hebben een grote kans op KANS-gerelateerde klachten door een verkeerde houding. Maar ook mensen die lopendebandwerk of schilderwerk uitvoeren hebben vaak KANS-gerelateerde klachten. Ongeveer 1 op de 4 werknemers heeft te maken met KANS-gerelateerde klachten.
Symptomen
KANS-gerelateerde klachten zijn uiteenlopend, omdat het verschillende oorzaken heeft en meerdere lichaamsdelen betreft. Toch zijn er veel terugkomende symptomen, namelijk:
- Pijn en/of stijfheid in de nek, schouders, arm of hand. Pijn ontstaat geleidelijk en kan verergeren.
- Krachtverlies
- Tintelingen
- Klachten die verergeren door spanning of stress
- Klachten die verergeren naar langdurige of herhalende bewegingen
Behandeling van KANS
KANS-gerelateerde klachten kunnen redelijk snel verergeren, omdat de bewegingen dagelijks worden uitgevoerd. Het is daarom belangrijk om bij beginnende klachten een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. B&B Healthcare is een ervaren fysiotherapeut in Den Haag en omgeving en hebben wekelijks te maken met KANS-gerelateerde klachten.