Zilvervisjes bestrijden met geur is de beste manier

Zilvervisjes bestrijden met geur.

Zilvervisjes zijn kleine beestjes die in je huis kunnen leven. Ze houden van warme en vochtige plekken, zoals de badkamer, de kelder of de kledingkast. En ze kunnen schade aanrichten aan je spullen, zoals papier, textiel of behang. Ze zijn ook heel snel en moeilijk te vangen.

Gelukkig zijn er manieren om zilvervisjes te bestrijden zonder gif te gebruiken. Een van die manieren is met geur. Zilvervisjes houden namelijk niet van sterke geuren. Die verstoren hun reukvermogen, waardoor ze geen eten of een partner kunnen vinden.

In dit artikel lees je hoe je zilvervisjes kunt bestrijden met geur. Je leert welke geuren zilvervisjes niet lekker vinden en hoe je die kunt gebruiken in je huis. Zo kun je op een natuurlijke en veilige manier van de zilvervisjes afkomen.

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn primitieve insecten die al miljoenen jaren op aarde leven. Ze hebben een langwerpig lijfje dat bedekt is met glanzende schubben. Ze worden tussen de 1 en 3 centimeter lang en hebben twee sprieten aan de voorkant en drie staartvezels aan de achterkant.

Zilvervisjes hebben geen vleugels en kunnen niet springen. Ze bewegen zich voort als visjes, waaraan ze hun naam danken. Ze hebben ook een grijze kleur, die soms verward wordt met zilver.

Zilvervisjes hebben geen ogen, maar kunnen wel licht en donker onderscheiden. Ze zijn vooral actief in het donker en verstoppen zich overdag op donkere en vochtige plekken. Ze houden van een temperatuur tussen de 21 en 27 graden Celsius en een luchtvochtigheid van minstens 75 procent.

Zilvervisjes eten vooral zetmeelrijke stoffen, zoals papier, karton, behang, lijm, textiel of huidschilfers. Ze kunnen ook schimmels of andere insecten eten. Ze hebben niet veel voedsel nodig en kunnen maanden zonder eten overleven.

Zilvervisjes planten zich het hele jaar door voort. Een vrouwtje kan tot 200 eitjes leggen in haar leven, die ze verstopt in kieren of spleten. De eitjes zijn maar 0,8 millimeter groot en komen na twee tot acht weken uit. De jonge zilvervisjes lijken al op de volwassen exemplaren, maar zijn nog wit van kleur. Ze worden pas na drie maanden grijs.

Zilvervisjes kunnen tot acht jaar oud worden, wat erg lang is voor een insect. Ze vervellen ook hun hele leven lang, wat betekent dat ze hun oude huid afwerpen en een nieuwe krijgen. Dit doen ze ongeveer eens per maand.

Citroensap en lavendelolie

Een geur die zilvervisjes niet fijn vinden is een mengsel van citroensap en lavendelolie. Citroensap is zuur en lavendelolie is zoet. Deze combinatie is ideaal om zilvervisjes buiten de deur te houden.

Citroensap heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking. Het helpt om schimmels te verwijderen die zilvervisjes aantrekken of voeden. Het maakt ook het oppervlak zuurder, wat onaangenaam is voor de zilvervisjes.

Lavendelolie heeft een kalmerende en ontspannende werking op mensen, maar een afschrikwekkende werking op insecten. Het bevat stoffen die het reukvermogen van de zilvervisjes verstoren, waardoor ze geen eten of een partner meer kunnen vinden.

Je kunt citroensap en lavendelolie kopen in een natuurwinkel of zelf maken van verse citroenen en gedroogde lavendel uit je tuin. Je hebt ook een sprayflesje, water en een zachte doek nodig.

Zo maak je het mengsel:

 • Vul het sprayflesje met ⅔ water en ⅓ lavendelolie.
 • Schud het goed voor gebruik.
 • Voeg een paar druppels citroensap toe.

Zo gebruik je het mengsel:

 • Spray het op de plekken waar je de zilvervisjes ziet of vermoedt, zoals de plinten, de kledingkast, de boekenkast of het tapijt .
 • Wrijf het uit met de zachte doek.
 • Herhaal dit elke zes maanden om te voorkomen dat de zilvervisjes terugkomen.

Sterk geurende kruiden

Een andere geur die zilvervisjes niet waarderen is die van sterk geurende kruiden, zoals kruidnagel of kaneel. Deze kruiden hebben een pittige geur die het reukvermogen van de zilvervisjes aantast.

Kruidnagel bevat eugenol, een stof die insecten verdooft en doodt. Het heeft ook een antiseptische en schimmelwerende werking, waardoor het schimmels tegengaat die zilvervisjes aantrekken of voeden.

Kaneel bevat cinnamaldehyde, een stof die insecten irriteert en afweert. Het heeft ook een antibacteriële en schimmelwerende werking, waardoor het schimmels bestrijdt die zilvervisjes aantrekken of voeden.

Je kunt sterk geurende kruiden kopen in een supermarkt of een kruidenwinkel. Je hebt ook een schaaltje of een zakje nodig.

Zo gebruik je de kruiden:

 • Leg een kaneelstokje of een schaaltje met kruidnagels op de plekken waar de zilvervisjes komen, zoals in je kasten of lades.
 • Vervang de kruiden regelmatig om de geur sterk te houden.
 • Je kunt ook andere kruiden gebruiken, zoals laurierblad, rozemarijn of tijm.

Aardappel en glazen potje

Een laatste manier om zilvervisjes te bestrijden met geur is door ze te lokken met aardappel en ze te vangen in een glazen potje. Aardappel is namelijk een favoriet voedsel van zilvervisjes. Ze komen erop af door de zoete geur.

Aardappel bevat veel zetmeel, wat zilvervisjes graag eten. Het is ook vochtig, wat zilvervisjes nodig hebben om te overleven. Het is dus een perfect lokaas om ze uit hun schuilplaats te lokken.

Een glazen potje is een handig middel om ze te vangen. Het is glad aan de binnenkant, waardoor ze er niet meer uit kunnen klimmen als ze erin gaan. Het is ook doorzichtig, waardoor je kunt zien hoeveel zilvervisjes je hebt gevangen.

Je hebt hiervoor een aardappel, een plastic zakje, een leeg glazen potje en tape nodig.

Zo maak je de val:

 • Hol de aardappel gedeeltelijk uit en leg hem in het plastic zakje.
 • Leg het zakje op een plek waar je veel zilvervisjes hebt, zoals in de badkamer of de kelder.
 • Tape het glazen potje aan de buitenkant in en leg er een stukje eten in als lokaas.
 • Zet het potje naast het zakje neer.

Zo werkt de val:

 • De zilvervisjes kruipen in het zakje om van de aardappel te eten.
 • Ze komen niet meer uit het zakje door het plastic.
 • De zilvervisjes die niet in het zakje gaan, klimmen in het potje om van het eten te eten.
 • Ze komen niet meer uit het potje door de gladde binnenkant.

Mijn eindconclusie

Zilvervisjes zijn vervelende beestjes die je liever niet in je huis wilt hebben. Ze kunnen je spullen beschadigen en zijn lastig te bestrijden. Gelukkig kun je ze op een natuurlijke en veilige manier verjagen met geur.

In dit artikel heb je geleerd wat zilvervisjes zijn en waarom ze in je huis komen. Je hebt ook vier manieren geleerd om zilvervisjes te bestrijden met geur:

 • Citroensap en lavendelolie
 • Sterk geurende kruiden
 • Aardappel en glazen potje
 • Azijn

Met deze tips kun je hopelijk snel van de zilvervisjes afkomen. Succes!👍

Dit was het einde van mijn artikel over zilvervisjes bestrijden met geur. Ik hoop dat je het interessant en nuttig vond. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, kun je die hieronder achterlaten. Bedankt voor het lezen!😊

Plaats een reactie