Zelf stucen? Lees hier de vijf makkelijke tips!

Zelf stucen
Tip 1: Een goede voorbereiding bij het zelf stucen

Vooraf gaande het zelf stucen begin je met het afplakken van de kozijnen met tape. Vergeet hierbij niet de bestrating af te plakken met dik plastic folie. Het is ook aan te raden om de hoeken te verzwaren, zodat de loper niet verschuift.

Tip 2: Opvullen van de muur

Voordat je begint met stucen is het belangrijk dat je alle gaten in de muur opvult. Voor het opvullen van gaten kun je meerdere producten gebruiken maar cementmortel is wel een van de betere. Maak daarnaast de ondergrond van bakstenen schoon, stof- en vetvrij door een  geconcentreerd voorstrijkmiddel te gebruiken. Breng het voorstrijkmiddel aan en laat het 1-2 uur drogen. Dit voorstrijkmiddel is niet nodig als de buitenmuur vochtig is.

Tip 3: Hoekbeschermers

Om de hoeken van je deuren en kozijnen goed te beschermen is het belangrijk om ze te beschermen met hoekbeschermers. Belangrijk dat je dit 3 uur van tevoren al hebt gedaan. Heb je grote oppervlakken? Zorg dan dat je minimaal 1 dag van tevoren stuc al geleiderprofielen op de wand hebt aangebracht.

 Tip 4: Zorg voor een schone werkplek bij het zelf stucen

Start met het vullen van een schone kuip met de juiste hoeveelheid water. De volgende stap is het toevoegen van de mortel, doe dit voorzichtig. Laat het een paar minuten staan en mix het geheel glad zodat er geen klontjes meer in zitten. Vergeet niet een schone mixer te gebruiken en te reien. Voor een professioneel eindresultaat is reien belangrijk. Het overtollige stuc haal je weg met een reilat. Mocht je plekken tegenkomen met te weinig gips, vul dit dan op met specie. Als de laag droog begint te worden, herhaal je het reien na ongeveer 30 minuten.

Tip 5: Bereik een glad resultaat

Wil je een nog gladder resultaat bij het zelf stucen? Ga dan nog even met een spons over de laag heen. Let hierbij op dat je geen sporen achterlaat in de stuclaag. Dus controleer even in hoeverre de muur nog nat is. Mocht je de buitenmuur een kleurtje willen even, dat is dat ook mogelijk. Bijkomend voordeel hierbij is dat opspattend vuil dan minder zichtbaar is als je de onderste 30 cm een donkere kleur geeft.

Wil je het toch liever door een stukadoor laten doen? Neem een kijkje op http://www.stucstunter.nl/