Je huis verkopen in een woningmarkt na de crisis

Steeds meer woningeigenaren vragen zich af of ze ook zonder makelaar hun woning kunnen verkopen. Zelf Je huis verkopen is niet meer zo bijzonder. Toen in 2008 de financiële crisis wild om zich heen sloeg en banken omvielen, is er een definitieve verandering opgetreden op de woningmarkt in Nederland. De crisis had alles te maken met deze woningmarkt. Speculeren met pakketten risicovolle hypotheken had er immers voor een groot deel aan bijgedragen dat er banken omvielen en andere banken gered moesten worden met het geld van de belasting betaler.

Bankiers kregen verkeerde prikkels door het bonusbeleid binnen deze banken. Het nemen van grote risico’s was gemeengoed geworden. Huizenprijzen werden opgedreven, hypotheken werden immers toch wel verstrekt. Hoe hoger de prijs van een woning, hoe hoger vaak de hypotheek. Hoe hoger de hypotheek, hoe meer rente er betaald moest worden door de woningeigenaar, hoe meer de banken verdienden.

Ook de makelaar profiteerde met gemak. De bieders/kopers vielen over elkaar heen om voor zo veel mogelijk geld de woning te kopen. De makelaar had z’n courtage. Net als de rente, ook een percentage van de woningwaarde. Het was makkelijk geld verdienen in die periode. Vanzelfsprekend wilde iedereen wel makelaar worden. Goed of niet goed, geld werd er wel verdiend.

Je huis verkopen in en na de crisis

De financiële crisis veranderde de woningmarkt. De kopers trokken zich massaal terug. Kopers zijn schaars geworden. Het kostte steeds meer tijd om een woning te verkopen, prijzen daalden, makelaars gingen failliet. De makelaardij moest omschakelen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt. Dat ging en gaat lang niet iedereen even goed af.  De rol van de makelaar wordt nu kritisch bekeken. Wat is de toegevoegde waarde. Hoe moeilijk is het om de eigen woning zelf te verkopen? Er zijn tegenwoordig websites die het zelf adverteren van de woning erg makkelijk maken. Op Verkoopjehuiswel.nl is het aanbieden van je woning zelfs helemaal gratis.

Inschrijven op de website is eenvoudig en gratis. Op het moment dat de website een koper voor je woning heeft gevonden en jij er je nieuwe droomhuis hebt gevonden, betaal je slechts €14,95 om een afspraak met je mogelijke koper te maken. Op dat moment kun je nog de beslissing nemen om al dan niet een makelaar in te schakelen. Doe je het zelf, dan heb je geen courtage-kosten. Schakel je wel een makelaar in, dan kun je afspraken maken over wat je wilt betalen. Het vinden van de koper hoeft de makelaar immers niet meer te doen.

Een woning kopen na de crisis

Als koper heb je tegenwoordig veel te kiezen. Het aanbod van woningen is overweldigend. Prijzen dalen. Veel potentiele kopers hebben echter ook een eigen woning die verkocht moet worden. Ook het kopen zonder een makelaar is niet bijzonder meer. Op verkoopjehuiswel.nl kun je zelf zowel koper als verkoper zijn, op dezelfde website. Je vindt er een nieuwe woning en je verkoopt er je oude woning. Meedoen is gratis en alleen indien er een koper voor je woning gevonden is betaal je een gering bedrag. No Cure No Pay noemt men dat. Doordat men met dit systeem geen overbruggingsfinanciering nodig heeft, wordt de kans op een hypotheek ook groter. Voor baken is het risico namelijk afgenomen. Zo kan de markt weer op gang komen.