Welke soorten afvalcontainers zijn er op de markt?

De zomer begint te komen en dat betekent dat veel mensen weer beginnen met opruimen. Zo worden oude en niet mooie planten uit de tuin verwijderd en wordt de garage overhoop gehaald. Het is namelijk de periode van garageverkopen en rommelmarkten. Natuurlijk leuk als je wat (oude) spullen verkoopt, maar wat doe je met de artikelen die overblijven?

Juist, die worden meestal naar de vuilnisbelt gebracht of moeten in een afvalcontainer worden gedaan. Het is niet helemaal fair als je zoveel troep in de afvalbakken van de gemeente doet. Daarom is het wellicht verstandig om zelf een afvalcontainer te huren. Er zijn echter verschillende soorten op de markt en veel mensen weten het verschil (nog) niet.

Afzetcontainers

Bovenstaande containersoort is niet het meest geschikt voor het afvoeren van rommelmarktspullen. Ze worden meestal ingezet bij een kleine verbouwing of het opknappen van de tuin. Afzetcontainers dienen namelijk voor de afvoer van hout, grond- en tuinafval en puin bijvoorbeeld. Er zijn verschillende maten te verkrijgen en afhankelijk van de hoeveelheid afval wordt een maat gekozen. De afzetcontainers worden veelal op een parkeerplaats, de oprit of in de straat neergezet.

Rolcontainers

De rolcontainers zijn ook in verschillende maten te verkrijgen en bieden ruimte voor 240 liter t/m 5000 liter. Zoals de naam doet vermoeden, zijn ze te verplaatsen (rollen) maar vaak staan ze wel één tot twee weken op eenzelfde plaats. Afhankelijk van het soort rommel dat je hebt, kan dit best een interessante optie zijn. Rolcontainers worden voornamelijk ingezet voor restafval, glas, papier/karton, en GFT.

Kosten zijn vooraf moeilijk te bepalen en kunnen per gemeente verschillen. Gemeenten rekenen bijvoorbeeld de kosten per aangeleverde container. Hierbij wordt dan rekening gehouden met het soort afval en de hoeveelheid. Daarnaast zijn er natuurlijk kosten voor de huur, het technische onderhoud en voor de werknemer die de container komt oppikken.