Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Een huis kopen is niet even zomaar wat. Anders dan bij een huurhuis wordt het huis van jou. Je wilt natuurlijk niet in een huis komen te wonen dat in verval is ondanks dat het er aan de buitenkant goed uit ziet. Daarom is goed om een aantal zaken goed in ogenschouw te houden. Om jou te helpen ga ik een aantal tips geven waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Beslissing voor de lange termijn

Een huis kopen doe je niet zomaar even. Ben je nogal wispelturig en ben je nog iemand die graag ergens vast nestelt? Dan is huren toch echt nog een betere optie voor je. Het is aan te raden om te huren wanneer je nog jong en single bent. De meeste mensen gaan voor een koopwoning als de financiële middelen het toelaten en een vast contract hebben.

Schakel een makelaar in

Een makelaar kan je helpen bij het zoeken van een woning. Na een oriënterend gesprek kan een makelaar je advies geven over de mogelijkheden. Een makelaar weet vaak precies welke huizen te koop zijn in een bepaald gebied. Er kleeft natuurlijk ook een nadeel aan het inschakelen van een makelaar. Zo moet je courtage betalen. Dit is een percentage van de koopsom. Vaak is het 1 of 2 procent. Tegenwoordig rekenen makelaars ook vaak een vast bedrag voor hun diensten.

Taxeren of bouwkundig onderzoek

Denk je anders over de prijs dan de verkoper? Of wil je het huis bouwkundig laten checken? Dan is het verstandig om het huis te laten taxeren of een bouwtechnische keuring te laten ondergaan. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan. Je kunt beter zeker van je zaak zijn als je in onderhandeling gaat. Laat niets aan het toeval over.

Ga in onderhandeling

Heb je besloten om een bod uit te gaan brengen op een huis? Dan is het aan te raden om een bod uit te brengen dat 10 procent lager is dan wat je er maximaal voor wilt betalen. Op deze manier heb je nog wat onderhandelingsruimte.