Verlichting goed gebruiken in je woning

Verlichting
Het is één van de bronnen die in het huis nog heel erg wordt onderschat: de (natuurlijke) verlichting. Veel mensen zien hun woning als een chaotisch geheel en proberen orde op zaken te stellen. Door bijvoorbeeld halsoverkop nieuwe meubels aan te schaffen of juist meubels te verplaatsen. Maar juist de verlichting is een aspect wat vaak nog wordt onderschat, terwijl je er ontzettend veel mee kunt.

Met verlichting in het huis, of dat nu natuurlijk licht is door het raam of door een kroonluchter, wordt een sfeer neergezet. Een mooie hanglamp, staande lamp of vloerlamp kan een groot verschil maken. Natuurlijk in hoe je je woning, en in het bijzonder je woonkamer ervaart. Er zijn een paar dingen die jij nu al direct kan doen om door middel van licht een nieuwe ‘feel’ te geven aan je woning.

Zorg dat er meer zonlicht binnenkomt via de ramen

Heb jij nog je gordijnen halfdicht? Of een plant die een groot deel van je raam bedekt? Haal dit weg en je zult zien dat een heleboel zonlicht je huis binnenkomt. Het geeft een fris gevoel aan je woonkamer.

Vervang de lampenkap verlichting

Een wat meer rigoureuze verandering is het vervangen van de lampenkap, maar wel eentje die nog te scharen valt onder een relatief prijsbesparende manier. Een lampenkap is zo vervangen, en kan voor een wereld van verschil zorgen. Probeer bijvoorbeeld eens een andere kleur.

Speel met de sterkte van de lampenbollen

Je hebt vast weleens gemerkt dat als je een bolletje vervangt in je lamp dat hierdoor een heel ander licht ontstaat. De ene keer krijg je wat feller wit licht, de andere keer weer wat meer oranje licht. Door met het Watt-vermogen te variëren, in combinatie met het vervangen van de lampenkap, kan al leiden tot een hele verandering in huis.

Kortom: er is een heleboel mogelijk in je huis als je alleen al naar de verlichting kijkt. Loop eens rond door je woonkamer, inventariseer welke lichtbronnen je gebruikt en welke je daarvan (relatief) makkelijk kan aanpassen. Of shop gewoon eens een middag bij je lokale bouwmarkt.