Tuintrends – Veilige plekjes in de tuin

Tuintrends
Hoewel we de laatste weken nog wel wat koude dagen hebben moeten doorstaan, lijkt de lente nu toch echt voor de deur te staan. De zonnestralen schijnen al een paar dagen heerlijk door de ramen en het blijft steeds langer licht. Dat betekent dat we de binnenkort de tuin alweer in kunnen. Tuinliefhebbers konden hun hart weer ophalen in de Brabanthallen in Den Bosch tijdens de grootste tuinbeurs van Nederland. Een tuin idee, om inspiratie op te doen en de nieuwste tuintrends te ontdekken. Wil je binnenkort een nieuwe tuin aanleggen? Dan is dit ‘the place to be’.

Weersomstandigheden en tuintrends

Tijdens de beurs kwam duidelijk naar voren dat men steeds meer rekening gaat houden met de omstandigheden van Nederlandse tuinen, met name de weersomstandigheden. Regen is nu eenmaal een onderdeel van het Hollandse klimaat en daarom zien we steeds meer tuinen die rekening houden met bijvoorbeeld de manier waarop tegels gelegd worden. Zo kun je door meer ruimte tussen de tegels te laten, een soort waterafvoer maken, om plassen water op het terras te voorkomen.

Veilige plekjes en de sportieve tuin

Een andere trend die gespot is op de tuinbeurs Tuinidee is het creëren van veilige plekjes. Door de hectiek van de hedendaagse samenleving en alle negativiteit die momenteel speelt in de wereld. Lijken mensen steeds meer de behoefte te hebben aan geborgenheid in de tuin. En een rustig, veilig plekje bij mooi weer. Zo is het mogelijk om tuinkamers te maken. Wat inhoudt dat een tuin wordt onderverdeeld in verschillende ruimtes, afgesloten met bijvoorbeeld een heg.

Zo kun je een hoekje maken om een boek te lezen, om te tafelen en om de barbecue neer te zetten of om een speelgedeelte te maken met een trampoline. Toch is er ook juist een tegenhanger te vinden die we ook veel gaan terugzien dit jaar: de sportieve tuin. In tegenstelling tot de tuin met veilige plekjes gaat het bij deze tuin juist om ruimtelijkheid. Het is de perfecte tuin voor kinderen om in te spelen en te sporten. Er staan speeltoestellen, een goal en een buitendouche om naderhand jezelf direct lekker te kunnen opfrissen.