Tips om een woningbrand te voorkomen

Je bent lekker aan het slapen tot je plotseling wakker schrikt. Je ruikt een brandende geur in huis. Je ziet al iets rook verschijnen en de brandmelders gaan af. Dan besef je, je huis staat in brand. Voor velen de grootste nachtmerrie. Toch overkomt het zo’n 13 huishoudens per dag. Natuurlijk wil jij niet dat dit jou overkomt. Daarom speciaal voor jou deze blog met praktische tips om een woningbrand te voorkomen.

Wees voorzichtig met elektronische apparatuur

Veel branden ontstaan in de wasdroger. Nu hoor ik jou denken, de wasdroger? Veel mensen zijn niet op de hoogte dat wasdrogers voorzien zijn van een stoffilter die het stof opvangt. Deze dien je regelmatig schoon te maken. Door dit niet te doen, hoopt het stof zich op, wat weer veel vlam kan vatten bij hoge temperaturen. Leeg dus na iedere wasbeurt deze filter en zet de droger niet aan als u niet thuis bent.

Maak uw schoorsteen regelmatig schoon

Verreweg de meeste branden ontstaan in de schoorsteen. Dit komt omdat het schoorsteenkanaal niet schoon is. Zorg er daarom voor dat dit minimaal 1 keer per jaar geveegd wordt. Brandbare materialen worden verwijderd. Dit verkleint de kans op een brand enorm. Ook het branden van vochtig hout in de open haard vergroot de kans op een brand. Maak dus gebruik van goed gedroogd hout. Ook raden wij aan om een schoorsteenkap te plaatsen zodat vogels geen nesten kunnen maken.

Bel gelijk 112 bij brand

Toch kan er altijd brand in de woning ontstaan. Mocht dit gebeuren, bel dan meteen 112. Probeer niet zelf uitgebreid te gaan blussen. Waarschuw medebewoners direct en verlaat veilig je woning. Een tip is om brandwerende deuren aan te schaffen. Deze vormen een effectieve belemmering tegen het verspreiden van een brand. FSS International is gespecialiseerd in brandwerende en rookwerende producten.