Je eigen prachtige dakterras in 5 stappen

Heb je een plat dak ter beschikking? Is het stevig? Schijnt er zon op? Zo ja, dan is het zonde als je geen gebruik hiervan maakt om een dakterras in te richten. Je laat een prachtige uitbreiding op jouw huis eigenlijk onbenut, terwijl je hier heerlijke gezellige zomeravonden zou kunnen invullen!

Een dakterras maken hoeft niet heel duur te zijn. Dit is o.a. afhankelijk van de grote van het dakterras,  de materiaalkeuze en inrichting. Daarnaast heb je natuurlijk altijd de keuze om het zelf te doen of door een professionele partij.

In dit artikel gaan we er voor het gemak vanuit dat je het zelf wilt doen en dat je over een degelijke dakconstructie beschikt. Met deze stappen helpen wij jou op weg naar het realiseren van jouw perfecte dakterras.

Stap 1: Voorbereiding en inspectie

Meet je dak op voor de juiste maten zodat je een inschatting kunt maken van de benodigde materialen en een schets van hoe je graag je dakterras zou willen invullen.

We gaan er in dit geval vanuit dat je al een daktoegang hebt. Zo niet, zul je deze ook moeten aanleggen.

Je kunt zelf de dakconstructie inspecteren, maar verstandiger is om hier een bouwkundig expert even naar te laten kijken en een verklaring te laten maken. Dit zal je ook helpen met het aanvragen van een vergunning.

In de meeste gevallen zal je ook een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente voor uitbreiding met een dakterras. Het is verstandig om dit direct te doen zodra je een beeld hebt geschetst. Het zou zonde zijn als de vergunning om wat voor reden dan ook niet wordt goedgekeurd. Je kunt het aanvragen van een dakterras vergunning ook uitbesteden als je dat niet ziet zitten.

Stap 2: Materialen

Wanneer je de afmetingen helder hebt kun je een inschatting maken van de benodigde materialen. Het beste is om te kiezen voor hardhouten of composiet  vlonderplanken en balken als ondergrond voor je terras. Dit is lichter dan steen en daarom vaak beter geschikt. Wel dien je voor de afwatering drainagetegels of betontegels met tegeldragers op het dakoppervlak te leggen.

Ten slotte is het ook verplicht om een reling te hebben voor de veiligheid. De palen kun je op de vlonder monteren met paalhouders. De balustrade of hekken kun je fabriceren van hout of kant en klare hekdelen.

Stap 3: Bouwen

Om het dakterras te maken dient u als eerste de ondergrond maken. Dit doet u door de tegels op 50 cm afstand van elkaar over het dak te verspreiden. Dit zijn de liggers waar de dwarsbalken op moeten komen te liggen.

Leg de dwarsbalken netjes op de dragers en zet deze vast met hoekstukjes en pluggen in de tegels voor maximale sterkte.

Schroef vervolgens de planken op de dwarsbalken met voldoende schroeven om de 30cm ongeveer en werk zo het gehele terras af.

Stap 4: Omheining

Wanneer je het volledige dak hebt bedekt is de volgende stap om de reling te monteren. Schroef de paaldragers om de meter rondom je dakterras stevig vast. Een dakterrasreling moet minimaal 1.10  hoog zijn volgens de regelementen.  Zaag de palen op maat en bevestig deze stevig in de paalhouders.

Monteer vervolgens het hekwerk of balustrade tussen de palen rondom het dakterras.

Stap 5: Inrichten

Heb je eindelijk het dakterras gemonteerd? Dan rest er nog maar één ding: inrichten met een fijne loungeset en wat gezelligheid. Kies hierbij voor degelijke meubels en planten die tegen een stootje kunnen.

Je kunt je dakterras helemaal eigen maken met zoveel luxe en opties als je zelf wilt. Van windscherm tot heaters of overkapping.

Tot slot

Zie je het toch niet zitten om zelf je dakterras te bouwen of loop te vast met de voorbereidingen? Je kunt ook gebruik maken van een expert in dakterrassen aanleggen zoals Renoparts. Wij helpen u graag met het gehele traject van ontwerp en vergunning tot realisatie van uw droom dakterras.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en advies.