Opmars LED verlichting in auto’s

LED verlichting kent u vast wel voor toepassing in diverse woonruimtes. De LED inbouwspots geven u de mogelijkheid om iedere woonruimte (inclusief badkamerspots voor in de badkamer) te voorzien van een sfeer- en/of functionele verlichting. De inbouwspots zijn energie zijn zuinig in gebruik en erg energie besparend. In de auto industrie maakt men ook volop gebruik van de toepassing van LED inbouwspots. Ik geef u graag het volgende overzicht:

De jaren 60

In de jaren 60 maakte de autowereld kennis met de halogeenlamp. De halogeenlamp zorgde voor een lage energieverbruik en meer licht. U ziet ze tegenwoordig niet veel meer rijden maar u kunt ze herkennen aan de gele lichtbundel. Een leuk weetje; in Frankrijk was deze verlichting tot midden jaren 90 nog verplicht!

De jaren 90

In de jaren 90 liet BMW ons kennismaken met de Xenon verlichting. Andere automerken volgde al snel maar in het algemeen werd Xenon verlichting alleen toegepast in auto’s met een hoge(re) aanschafwaarde.

Heden

De laatste jaren zien we dat LED verlichting steeds meer in opkomst is in de autowereld. De LED verlichting die veelal wordt toegepast in woonruimtes in de vorm van Led inbouwspots, wordt nu ook in auto’s toegepast. Deze verbruiken veel minder energie, geeft goed licht en gaan veel langer mee. Automerk Audi was een van de eerste die LED verlichting toepaste in hun Audi R8. Niet veel later volgende de andere modellen van Audi. Tegenwoordig zien we dat bijna alle automerken hun auto’s hebben voorzien van LED verlichting, veelal in de vorm van stadslicht.

Nog lang niet uitontwikkeld

LED verlichting staat echter nog pas in de kinderschoenen in de auto industrie. In plaats van één grote koplamp worden koplampen met LED verlichting nu opgebouwd uit kleinere spotjes. De koplamp wordt steeds meer een design object.