Wanneer heb ik de notaris nodig voor het kopen van een huis?

Wanneer je bezig bent met de aankoop van een huis, dan denk je natuurlijk gelijk aan de notaris. De notaris komt echter pas later in beeld. Eerst zal je alle aspecten moeten regelen met de makelaar. De makelaar zal ervoor zorgen dat de koop van uw huis zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Pas later komt de notaris in beeld. Lees hieronder verder en ontdek wat je allemaal moet regelen met de notaris!

De leveringsakte

Deze wordt opgesteld door de notaris. Dit is eigenlijk de eerste stap in het proces waarbij je te maken krijgt met de notaris. Door middel van deze akte wordt het eigendom van de woning overgedragen van de verkoper naar jou, de koper. De akte is pas geldig als deze ondertekend is door alle drie de partijen. De drie partijen zijn in dit geval de notaris, de koper en de verkoper.

De hypotheekakte

Heb je de leveringsakte getekend? Dan is het tijd om de leveringsakte te tekenen. Hierin wordt vastgesteld dat jij de woning als onderpand geeft aan de geldverstrekker, in ruil voor de geldlening. Jij, de notaris en de geldverstrekker, in de meeste gevallen de bank, tekenen deze akte. De geldverstrekker is vaak vertegenwoordigd door een werknemer van het desbetreffende notariskantoor.

Het is jouw paleisje!

Heb je de leveringsakte en de hypotheekakte ondertekend? Dan is het huis officieel van jou. De notaris zorgt er in dit geval voor dat de leveringsakte en de hypotheekakte worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.

Sleuteloverdracht

De notaris, de koper en de verkoper zijn aanwezig bij de sleuteloverdracht. Het is goed om voor de koop nog even een rondje door het huis te doen. Zo weet je zeker dat alles klopt. Uiteraard moet je de notaris betalen voor zijn werkzaamheden. Voor de keuze van notaris is het goed om tarieven te vergelijken.

Op zoek naar een notaris met de nodige kennis? Bezoek dan snel Hetnotarieel