Monument te koop

Veel mensen zouden in een monument willen wonen: een karakteristiek oud pand met een eigen geschiedenis en het liefst ook veel authentieke details. Maar ja, waar vind je zo’n monument? Dergelijke panden zijn nu eenmaal niet op iedere hoek van elke straat te vinden.

Monumentmakelaars

Er zijn in Nederland diverse makelaars gespecialiseerd in de aan- en verkoop van monumenten, vaak worden ze ook monumentenmakelaars genoemd.  

Deze makelaars hebben een uitgebreide portefeuille met zowel rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten en bovendien begeleiden ze je bij het aankoopproces. Bij de aanschaf van een monument komt namelijk veel meer kijken dan bij het kopen van een regulier huis.

Monumentenmakelaars hebben niet alleen een jarenlange expertise op het gebied van erfgoed, ze hebben ook de juiste contacten bij bijvoorbeeld de afdeling monumentenzorg van de betreffende gemeente en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Met deze kennis en ervaring is het een stuk makkelijker om een monument te kopen.

Je mag een monumentaal pand wel degelijk aanpassen

De meeste mensen denken dat er in een monumentaal pand helemaal niets vernieuwd mag worden. Het is immers cultureel erfgoed en dat moet in de originele staat worden gehouden. In de praktijk valt dit alleen ontzettend mee. Het is een feit dat behoud bij monumenten belangrijk is dan vernieuwing, maar mogelijkheden voor wijzigingen zijn er altijd.

Het is wel zo dat je bij eventuele aanpassingen of vernieuwingen een goedgekeurde vergunning nodig hebt. En respect voor de historische waarde van het monument.

Een monument kopen

Nederland heeft zo´n 62.000 rijksmonumenten, daarnaast zijn er ook nog duizenden provinciale en gemeentelijke monumenten. Nu is het allang niet meer zo dat het kopen van een monument alleen voor mensen met een extreem groot budget is weggelegd. Het is uiteraard duurder dan een doorsnee nieuwbouwhuis, maar onbetaalbaar is het zeker niet.

Een kijkje nemen op een website met een uitgebreid aanbod in unieke monumenten hoeft dus helemaal geen dagdromen te zijn. Het is goed mogelijk dat er ook voor jouw budget een wensen een geschikt monument te koop staat.

Laat je alleen wel goed adviseren, dan heb je nooit met vervelende verrassingen te maken.