Marmoleum ondervloeren

Marmoleum vloeren onderscheiden we in marmoleum wat op een ondervloer geplakt wordt en het marmoleum klicksysteem. Marmoleum klick is een kurk, HDF en marmoleum laminaat waarbij de ondervloer al mee is verwerkt in het product. Onder voorwaarde dat de basisvloer goed uitgevlakt is kan het marmoleum laminaat op elke willekeurige basisvloer gelegd worden. Tegen eventuele condensvorming en ter bescherming van de onderste kurklaag wordt er standaard een dampwerend scherm en een dunne foamlaag aangebracht. Doordat marmoleum een bijzonder dicht aaneengesloten celstructuur heeft scoort ze tevens goed op het gebied van geluidsdemping. Dit maakt marmoleum ondervloeren uitermate geschikt voor gebruik in appartementen en flats.

Marmoleum en vloerverwarming

Van origine is marmoleum hetzelfde als linoleum. Toen ze werd voorzien van een marmermotief gaf men het de naam marmoleum. Tegenwoordig is het marmerdessin niet meer vanzelfsprekend maar we zijn zo gewend aan de naam marmoleum dat we het product nog steeds zo noemen. De combinatie van uitgeharde lijnolie en hars geleiden zorgen ervoor dat marmoleum ondervloeren warmte zeer snel kunnen opnemen en ook doorgeven. Om het optimale rendement uit je vloerverwarming te halen mag daarom de beschermende foamlaag beslist geen hoge warmteweerstand hebben. Wanneer de vloerverwarming op de juiste diepte ingebed en de afwerklaag van de ondervloer 100% glad is zou je zelfs kunnen volstaan met een alleen een dikke kwaliteit PE folie.

Marmoleum en geluidsisolatie

Marmoleum behoort net als steen, parket, vinyl en laminaat tot de hardere vloeren en we hebben altijd geleerd dat harde materialen het geluid weerkaatsen. Natuurkundig is dat zo maar we beschikken ook over voldoende trucjes om deze natuurwet te ontlopen. Wanneer we de harde dekvloer niet verbinden met de constructie van het gebouw wordt voorkomen dat contact- en loopgeluiden naar de onderliggende etages gaan. Zo kan zelfs slecht geluidswerende materiaal als laminaat toch hoge geluidsdempende eigenschappen krijgen.

Marmoleum ondervloeren worden, als er geluidsreductie aan de orde is, daarom altijd zwevend gelegd. Het marmoleum wordt gestabiliseerd met de basisvloer door een ondervloer voor marmoleum. Doordat een harde vloer ook nooit helemaal tot tegen de muren gelegd wordt kan een marmoleum vloer met alle gemak voldoen aan de wettelijk vastgestelde 10 decibel eis.