Kussens wassen: how to?

Iedereen kan beamen dat ons bedje het lekkerst slaapt met nieuws, fris beddengoed erop. Het is lekker zacht en ruikt heerlijk naar wasverzachter. Fijnere nachten zijn er haast niet! We wassen ons beddengoed regelmatig, maar onze kussens en dekens worden veel te vaak overgeslagen. Wist je dat deze bomvol met bacteriën zitten? Onze dode huidcellen, haren en ander vuil (niet te vergeten huisstofmijt plus poepjes!!!) dringen gewoon door het beddengoed heen. Veel mensen denken dat hun dekbed en kussens bij een stomerij gereinigd moeten worden, maar niets is minder waar. Je kunt het zelf ook doen, tenzij je dure design kussens hebt. Kom in actie!

Kussens

Het hoofdkussen verzamelt door de jaren heen heel wat huidschilfers, hoofdschilfers, zweet, bacteriën en mijt. Het kussensloop kan dan wel schoon zijn, het is best een vies idee dat dit er allemaal onder schuil gaat. Als je om de zes maanden je je kussen reinigt ben je goed bezig. Hoe? Gewoon in de wasmachine of op de handwas! Gebruik wel een minder agressief wasmiddel en leng het aan met enkele druppeltjes bleekmiddel en wasverzachter. Die laatste stop je gewoon in het daarvoor bedoelde bakje. Het labeltje van het kussen bevat als het goed is alle was informatie, dus lees dit goed. Was wel minimaal op 60 graden Celsius, anders heeft het weinig zin, omdat de bacteriën een lagere temperatuur overleven. Spoel na het wassen nog een keer na om de laatste zeepresten te verwijderen en ook nog een keer configureren kan geen kwaad, zodat het kussen zo droog mogelijk wordt. Je kunt je kussens ook gewoon in de droger stoppen. Een tip: doe er twee tennisballen bij. Hierdoor komen je kussens fluffig uit je machine. Droog net zolang totdat ze helemaal, ook van binnen, droog zijn.

Dekens

Een heel deken past waarschijnlijk niet in je wasmachine, dus die moet je dan met de hand wassen. Leg hem in je badkuip en laat hem weken in lauwwarm water. Heb je een wollen dekbed dan kun je beter het wasmiddel niet meteen toevoegen, maar na een half uurtje. Begin dan ook met schrobben en speel het een paar keer uit met koud water. Past je deken wel in de wasmachine? Lees dan wederom eerst de wasvoorschriften op het label. Wol kun je beter met de hand wassen. Pak geen agressief wasmiddel en ook een rustig wasprogramma. Extra spelen en centrifugeren is hierbij wederom aan te raden.