Het inhuren van een tuinarchitect om een plan te laten maken voor een nieuwe tuin of een renovatie tuin bespaart je veel tijd, energie, frustratie en geld. Een tuinarchitect heeft verstand van vormen, kleuren, ruimtelijke indelingen, de diversiteit aan tuinsferen, materialen en niet te vergeten beplantingen.
Wanneer je jouw droom in de handen van een ander legt is het natuurlijk van groot belang dat het gewenste resultaat wordt bereikt. Maar hoe kom je nu uit bij de tuinarchitect die echt bij je past, zodat je met een gerust hart het over kan laten aan die ander?
De tuinarchitect kijkt eerst naar jouw wensen
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om na te gaan, welke tuinstijl bij jezelf past. Welke wensen je zelf hebt, hoe groot het te besteden budget voor de tuin is en welke gedeeltes je zou willen over laten aan de tuinarchitect.
Er zijn namelijk tuinarchitecten die alleen plannen maken. Maar er zijn ook tuinarchitecten die plannen maken én na het plan realiseren, je ook kunnen helpen met de tuinaanleg.
Een tuinarchitect die al vele jaren werkzaam in het vak is, zal zeker meer vragen voor een tuinplan dan een tuinarchitect die net afgestudeerd is. Maar een “oude rot” in het vak heeft dan ook meer kennis, ervaring en komt gemakkelijker met slimme oplossingen.
Ook is de streek waar je woont een factor. Elke streek heeft namelijk een eigen grondsoort waar bepaalde planten goed op groeien en bloeien, maar waar andere planten het minder makkelijk op doen, of zelfs slecht. Om tot succes te komen met je tuin is het niet nodig dat een tuinarchitect uit dezelfde streek komt, maar wel dat de persoon verstand heeft van de grondsoort en de beplantingen die het er goed doen. Echter; een regionale tuinarchitect kan wel goedkoper in reiskosten zijn.
Waar begint de zoektocht naar een nieuwe tuin?
Op het internet zoeken naar iemand die mooie tuinen heeft als referentie passend bij jouw eigen smaak, is een goede eerste zet. Ook kun je in je omgeving kijken naar tuinen die je mooi vind en deze mensen vragen wie hun tuinarchitect is.
Naast vakkennis speelt het karakter van de persoon ook een rol bij het kiezen van de juiste tuinarchitect. Het is dan ook belangrijk dat je een goede klik voelt met de persoon, dus maak een afspraak om elkaar te leren kennen.
Een tuinverbouwing kan een flinke klus worden, waarbij je een lange periode met elkaar te maken hebt.
Om het perfecte resultaat te krijgen moet je makkelijk al je wensen duidelijk kunnen maken en dien je het goede gevoel te hebben dat er echt naar je wordt geluisterd, dat de persoon echt in jou is geïnteresseerd en dat al je besproken wensen ook vertaald worden in het plan.
Tijdens een kennismakingsgesprek kun je al je vragen stellen. Je kunt bijv. vragen wat de werkzaamheden van de tuinarchitect zijn. Is dit alleen het maken van een plan, of kan de tuinarchitect je ook helpen met de uitwerking van dat plan.
Wat is de manier van werken en wat is het kostenplaatje hiervan.
Heeft de tuinarchitect al tuinen in de omgeving liggen en heeft de persoon verstand van de grond in de streek. Kent de persoon ook vakkundige mensen in de buurt die kunnen helpen met de tuinrealisatie.
Als je zeker bent dat je de juiste persoon hebt gevonden, leg dan al je afspraken vast in een contract, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook voor de tuinarchitect is dat makkelijker.
Vraag altijd of de tuinarchitect je ook kan helpen met het onderhoud van de tuin, na het aanleggen ervan. Zo ben je verzekerd van een mooie tuin met veel tuinplezier.