Wat is het verschil tussen hardhout en naaldhout?

Hardhout en naaldhout
Bij houthandel Gadero ziet u meer dan 10.000 artikelen van hout. Met dit artikel leert u meer over de verschillen in houtsoorten. In hoofdlijn bestaan er 2 soorten, hardhout en naaldhout. Handig bij het vergelijken van aanbieders is wat het verschil tussen hardhout en naaldhout. Naaldhout wordt ook wel zachthout genoemd. De naam zegt het: dit is doorgaans Europees hout met een levensduur van 7-15 jaar. Bekende soorten zijn Lariks, vuren en Grenen. Indien deze in een hogedruk ketel geimpregneerd worden dan bereiken deze in de tuin een levensduur van 10-15 jaar.

Lariks

Lariks wordt ook veel onbehandeld buiten gebruikt. Echter kan dit alleen zwevend toegepast worden. Denk aan overkappingen met als basis een betonnen onderplaat en betonpoeren voor onder de staanders. Voor Lariks schuttingen adviseren we ook 7 cm vanaf uw borders te blijven. Onbehandeld gaan deze 7-10 jaar mee.  Behandelen verlengt de levensduur.

Vlonderplanken

Hardhout is een verzamelnaam voor 1001 hardhoutsoorten. Bij hardhout moet u denken aan tropisch hardhout. Populaire soorten zijn bankirai voor vlonderplanken en Azobe voor tuinpalen. Vergelijk goed appels met appels. Zo is een keruing terrasplank een B-keuze houtsoort met de levensduur van naaldhout. Bankirai en Ipe hebben duurzaamheidsklasse 1, gaan dus met gemak 20-25 jaar mee.  De betere soorten nemen weinig vocht op en hebben daardoor minder houtwerking en worden minder snel glad. De mindere soorten hebben meer last van harsuittreding en schimmelvorming.

Verdiep u goed in welke soort u koopt, vraag proefmonsters op. Vergelijk zo de kleur, gewicht en de kwaliteit. Pas op met aanbieders die niet specificeren wat zij onder hardhout verstaan. Ga bovenal Keruing uit de weg als het gaat om een terras aanleggen. Gedroogd keruing hardhout is wel mogelijk bij schuttingplanken en tuinschermen.  Deze kunnen droogwaaien en door het droogproces is harsvorming, werking en schimmelvorming gereduceerd.

Artikel mede mogelijk gemaakt door houthandel Gadero. Bekijk de website voor handige video’s, klustips en het aanbod van 10.000 hout artikelen.