Hoe sloop je een muur? Tips om muur te slopen

Een muur slopen lijkt op het eerste ogenblik misschien simpel, maar er komt meer bij kijken dan slechts met een moker of beitel tekeer gaan. Een muur, keuken of zelfs een compleet gebouw slopen in niet voor iedereen weggelegd. Je moet met veel zaken rekening houden en goed weten wat je doet.

Wanneer je problemen en moeilijkheden wil voorkomen is het beter om het aan professionals over te laten en is een sloopbedrijf inhuren vaak een goede zet. Zij zorgen ervoor dat alles meteen juist, volgens de regels en netjes gesloopt wordt. Op die manier kun je sneller beginnen met je eventuele verbouwing.

Muur slopen voorbereiden

Begin met het maken van een plan. Wat wil je precies slopen en wat voor materiaal of gereedschap heb je nodig om dit te realiseren? Ga je alleen een gat in de muur maken of ga je de gehele muur eruit halen?

Met een betonboor, breekhamer, muurzaag, slijptol, kruiwagen en moker kom je vaak al een heel eind. Houd ook rekening met verschillende soorten muren. Van welk materiaal is de muur gemaakt; is het een muur van gips of is het een dragende muur? Ook dien je rekening te houden met eventuele vergunningen voor (vooral grote) sloopwerken. Ga dit altijd na bij de gemeente.

Ook dien je oplettend te zijn voor elektriciteit die in de muur verwerkt kan zijn. Het uitschakelen van de elektriciteit, stopcontacten openschroeven en de stroomdraden veilig afschermen met bijvoorbeeld lasdoppen of lasklemmen is belangrijk.

Het daadwerkelijk slopen van de muur

Begin met het dragen van beschermende kleding; helm, handschoenen, veiligheidsbril en veiligheidsschoenen. Vervolgens kun je eventueel hout of tegels verwijderen. Hierna kun je beginnen met het daadwerkelijk slopen.

Er zijn verschillende soorten muren, waarvoor je verschillende soorten gereedschap nodig hebt. Bij een gipsplaat sla je er eerst een gat in en ga je vervolgens erachter met een breekijzer. Bij een stenen muur boor je eerst met een betonboor een aantal gaten naast elkaar in de muur om deze plek vervolgens met een beitel en hamer los te slaan. Zorg steeds voor een opgeruimde ondergrond, dat werkt een stuk fijner.

Sloopafval verwerken

Wanneer je klaar bent met het slopen van je muur is het natuurlijk ook de bedoeling dat dit opgeruimd wordt. Bij het advies over de voorbereiden hadden we benoemd dat het handig is om een kruiwagen te gebruiken. Hiermee kun je het puin van de plaats van het slopen naar de container vervoeren.

Zorg dat al het afval goed verwerkt wordt door dit te scheiden in een speciale container. Dit kun je vervolgens bij een lokaal (sloop)afvalverwerkingsbedrijf of bij de gemeente storten. Wanneer je niet op de begane grond aan het slopen gaat, dan kun je kiezen voor een stortkoker. Op die manier hoef je niet veel moeite te doen om al het afval steeds naar beneden te brengen.