Hoe kun je kunstgras op het balkon schoonmaken? 

Kunstgras balkon schoonmaken

Heb je kunstgras op je balkon? Dan weet je hoe fijn het is om een groen en zacht tapijt onder je voeten te hebben. Maar je weet ook dat kunstgras soms vies kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld blaadjes, stof, vogelpoep of andere dingen op komen. Hoe kun je dan je kunstgras schoonmaken? En hoe vaak moet je dat doen? In dit artikel geven we je een paar tips om je kunstgras op het balkon mooi en fris te houden.

Waarom moet je je kunstgras schoonmaken?

Je kunstgras schoonmaken op je balkon heeft veel voordelen. Het eerste voordeel is dat je kunstgras er dan mooier uitziet. Je hebt geen last meer van vieze plekken of dingen die er niet horen. Je kunstgras lijkt dan net echt gras. Het tweede voordeel is dat je kunstgras schoonmaken goed is voor je gezondheid. Je voorkomt dat er ziektekiemen in je kunstgras komen. Die kunnen je huid irriteren of je laten hoesten of niezen. Het derde voordeel is dat je kunstgras schoonmaken de kwaliteit van je kunstgras verbetert. Je zorgt ervoor dat je kunstgras niet slijt of plat wordt.

Je kunstgras blijft dan lekker zacht en stevig aanvoelen. Het vierde voordeel is dat je kunstgras schoonmaken ook goed is voor het milieu. Je gebruikt minder water en chemicaliën dan bij echt gras. Je draagt dan bij aan een groenere wereld. Het vijfde voordeel is dat je kunstgras schoonmaken ook leuk kan zijn. Je kunt het samen doen met je familie of vrienden. Je kunt er een spelletje van maken of een wedstrijdje. Zo maak je van een klusje een plezier.

Hoe vaak moet je je kunstgras schoonmaken?

Hoe vaak je je kunstgras moet schoonmaken, hangt af van een paar dingen. Het hangt af van hoeveel je je kunstgras gebruikt, en hoeveel vuil er op komt. Het hangt ook af van het weer en het seizoen. In de winter kan er bijvoorbeeld sneeuw of ijs op je kunstgras liggen. En in de herfst kunnen er veel blaadjes of takjes op vallen. In de zomer kan er veel stof of zand op waaien. In het algemeen kun je deze richtlijnen volgen:

 • Maak je kunstgras elke week schoon met een bezem of een stofzuiger. Zo verwijder je los vuil zoals stof, zand, blaadjes of haren.
 • Maak je kunstgras elke maand schoon met water en zeep. Zo verwijder je hardnekkig vuil zoals vlekken, vogelpoep of kauwgom.
 • Maak je kunstgras elke drie maanden schoon met een speciaal middel voor kunstgras. Zo verwijder je bacteriën of schimmels die in je kunstgras kunnen groeien.

Wat heb je nodig om je kunstgras schoon te maken?

Om je kunstgras schoon te maken, heb je niet veel nodig. Je hebt alleen maar een paar dingen nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt. Dit zijn de spullen die je nodig hebt:

 • Een bezem of een stofzuiger om los vuil te verwijderen. Je kunt een gewone bezem of stofzuiger gebruiken, of een speciale voor kunstgras. Zorg ervoor dat je de bezem of stofzuiger alleen voor je kunstgras gebruikt, en niet voor andere dingen.
 • Een emmer met water en een beetje zeep om hardnekkig vuil te verwijderen. Je kunt gewone zeep gebruiken, of een speciale voor kunstgras. Zorg ervoor dat je de zeep goed oplost in het water, en dat je niet te veel zeep gebruikt.
 • Een tuinslang of een gieter om je kunstgras te spoelen. Je kunt gewoon kraanwater gebruiken, of regenwater als je dat hebt. Zorg ervoor dat je het water goed verdeelt over je kunstgras, en dat je geen plassen laat staan.
 • Een speciaal middel voor kunstgras om bacteriën of schimmels te verwijderen. Je kunt dit middel kopen bij een tuincentrum of online bestellen. Zorg ervoor dat je het middel goed leest en volgt, en dat je het niet te vaak gebruikt.

Hoe maak je je kunstgras schoon in vier stappen?

Je kunstgras schoonmaken is niet moeilijk. Je kunt het in vier eenvoudige stappen doen. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

 • Stap 1: Verwijder los vuil met een bezem of een stofzuiger. Ga met de bezem of de stofzuiger over je kunstgras heen en weer. Doe dit in verschillende richtingen, zodat je al het vuil meeneemt. Doe dit elke week, of vaker als er veel vuil op je kunstgras ligt.
 • Stap 2: Verwijder hardnekkig vuil met water en zeep. Vul een emmer met water en voeg een beetje zeep toe. Roer goed door, zodat de zeep oplost. Giet het water over je kunstgras, of gebruik een spons of een doek om het vuil weg te vegen. Doe dit elke maand, of vaker als er veel vlekken op je kunstgras zitten.
 • Stap 3: Spoel je kunstgras met een tuinslang of een gieter. Gebruik een tuinslang of een gieter om je kunstgras nat te maken. Zorg ervoor dat je al het zeepwater wegspoelt, zodat er geen restjes achterblijven. Laat je kunstgras goed drogen, of dep het droog met een handdoek. Doe dit elke keer nadat je water en zeep hebt gebruikt.
 • Stap 4: Verwijder bacteriën of schimmels met een speciaal middel voor kunstgras. Koop een speciaal middel voor kunstgras bij een tuincentrum of online. Lees de instructies op de verpakking en volg ze op. Spuit het middel over je kunstgras, of gebruik een kwast of een doek om het aan te brengen. Laat het middel inwerken, of spoel het af als dat nodig is. Doe dit elke drie maanden, of vaker als er veel bacteriën of schimmels in je kunstgras groeien.

Alles bij elkaar gevat:

Je hebt nu geleerd hoe je je kunstgras op het balkon schoon kunt maken. Ook weet je nu waarom het belangrijk is om je kunstgras schoon te maken, en wat je daarvoor nodig hebt. Je weet ook hoe je je kunstgras schoon kunt maken in vier eenvoudige stappen. Als je deze tips volgt, kun je lang genieten van je mooie en frisse kunstgras. Je kunt er lekker op zitten, liggen of spelen. Je kunt er ook trots op zijn, want je hebt een groen en duurzaam balkon. We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Heb je nog vragen of opmerkingen over kunstgras schoonmaken? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Plaats een reactie