Hoe kies je de juiste verlichting?

Het kiezen van de juiste verlichting is niet altijd even makkelijk. Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende soorten en maten verlichting, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog lees je een aantal punten waar je op moet letten als je nieuwe verlichting gaat kopen.

1. Wat voor soort verlichting

Daar waar vroeger alle verlichting halogeen was, is dat tegenwoordig wel anders. Nu zijn bijna alle soorten lampen LED verlichting. LED heeft vele voordelen, zoals bijvoorbeeld de lange levensduur, maar ook het lage energieverbruik. Bovendien zorgt LED verlichting ook voor minder CO2 uitstoot. Een onderwerp wat de laatste tijd nogal vaak ter sprake komt. Het is dan ook niet zo gek dat er steeds meer huishoudens én bedrijven overstappen naar LED verlichting.

2. Voor welke plaats?

Verder is de locatie waar je verlichting wilt plaatsen van belang. Verlichting in de badkamer of keuken moet aan andere specificaties voldoen dan verlichting in de woonkamer of slaapkamer. Dit heeft met name te maken met in hoeverre de verlichting bestand is tegen vocht. In een keuken of badkamer komt de verlichting namelijk in aanraking met vocht. Als jouw verlichting hier niet goed genoeg tegen kan, loop je het risico op kapotte verlichting of erger nog, kortsluiting. Kijk daarom goed naar de IP waarde van de verlichting die je wilt aanschaffen. Voor vochtige ruimtes is IP65 geschikt, terwijl in de woon of slaapkamer IP20 meer dan genoeg is.

3. Sfeervol of functioneel?

Tot slot is de vraag of je gaat voor sfeervolle verlichting of functionele verlichting (of beide). Daar wij het bij sfeerverlichting met name gaat om het armatuur en de warme lichtkleur, gaat het bij functionele verlichting met name om de mate waarin iets verlicht kan worden. Een groot verschil dus. Sfeerverlichting is in sommige gevallen ook nog te dimmen, waardoor je extra sfeer kunt aanbrengen. Door voor dimbare verlichting te kiezen heb je eigenlijk the best of both worlds.