Hoe houd je je huis warm in de winter?

houtkachel of gashaard

Je huis warm houden tijdens de winterdagen is natuurlijk geen overbodige luxe. Het kan behoorlijk koud worden en dan is het niet fijn als je in je eigen huis in de koud zit. Je thuis is een fijne plek en zou dus als een warm bad moeten voelen, zeker in de winter. Hieronder vind je wat je kan doen tegen de kou die binnen wil dringen tijdens de winter.

Wil je nou je huis niet alleen warm maken, maar ook een mooiere en luxere uitstraling geven? Dan kun je een houtkachel of gashaard kopen. Deze zorgen voor een fijne sfeer, warmte en upgraden je inrichting. Na een tijdje heb je je investering eruit, gezien de hoge kosten van de cv-ketel.

Verwarming aan doen

Waarschijnlijk is het eerste waar je aan denkt: de verwarming omhoog gooien. Dit is natuurlijk wel effectief, maar niet zo prijsbewust. De hoge energierekening zal na de winter niet zo fijn zijn.

Los van het praktische, is een cv-ketel helaas niet milieuvriendelijk. Om die reden weet je ook niet of er nieuwe wetten zullen komen om dit langzamerhand af te schaffen. Aardgas is niet goedkoop en slecht voor het milieu. Wanneer je er dus aan zit te denken om een cv-ketel te kopen, houd dit dan in gedachten.

Warme kleding aantrekken

Natuurlijk kun je het ook warm krijgen zonder al te veel geld uit te geven. Bijvoorbeeld door warm zittende kleding aan te doen in huis.

Wanneer je het koud hebt, kun je het simpel en snel oplossen door een extra kledingstuk aan te trekken. Het is niet effectief voor de rest van het huis, want het huis blijft koud, maar het is wel goedkoop!

Een houtkachel aanschaffen

Een houtkachel of houthaard kan erg fijn zijn. Vooral in de winterdagen, maar natuurlijk ook voor gezelligheid. Dit komt door het hout dat verbrandt, wat sfeervol is en een ontspannend geluid produceert.

Er bestaan zowel vrijstaande als inbouw houtkachels. Vaak denk je bij houtkachels aan de klassieke houthaarden, maar tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden dan dat.

Ramen en deuren sluiten

Misschien logisch, maar toch even goed om te benoemen. Je ramen en deuren dicht doen. Het is de meest voor de hand liggende manier om kou buiten de deur te houden.

Daarnaast is het ook goed om gordijnen te sluiten. Via ramen ontsnapt warmte. Op die manier houd je de warmte binnen. Denk er wel aan dat de gordijnen niet over je verwarming of radiator vallen, dan blokkeer je de warmte die daar van af komt om je huis te verwarmen.