Groene aanslag voorkomen en verwijderen (Tips)

Ieder voorjaar als de winter ten einde loopt en de dagen weer langer worden gaan we ons terras en tuin weer op orde brengen voor de komende zomer. Alle groene aanslag en vervuiling op het straatwerk en afscheidingen wordt weer afgespoten en schoongemaakt. Ook het tuinmeubilair en ornamenten zijn vuil en groen geworden.Groene aanslag is ieder voorjaar weer een heel gedoe en kan voorkomen worden.

Groene aanslag op bestrating wordt veroorzaakt door algen en mossen. Deze organismen groeien het snelst op een vochtige ondergrond en op schaduwrijke plekken. Dus in de wintermaanden als de zon laag staat en er meer schaduw is.  De schade van algen, mossen en korstmossen valt vaak mee. Meestal is de aantasting ondiep, afhankelijk van de hardheid van de steen. Deze begroeiing ervaren we als een vervuiling en dus storend op de bestrating in onze siertuinen.

Algen en mossen kunnen ook zorgen voor gevaarlijke situaties doordat bij regen deze plaatsen glad worden met alle gevolgen van dien.

Er zijn verschillende manieren om deze algen en mossen te verwijderen. Borstelen met allerlei middeltjes werkt goed maar er kunnen ook bestanddelen in zitten die juist de groei weer kan bevorderen. Ook de hogedrukspuit wordt hier veel voor gebruikt.

Stomen met droge stoom is in dit geval het meest effectief.

Droge stoom is de beste manier om deze organismen te verwijderen en te doden. Droge stoom is oververhitte stoom tot 150 graden Celsius onder gepaste druk en een heel laag waterverbruik. Dit is een hele goede manier van milieuvriendelijk schoonmaken.

Het zogenaamde stoomcleannen is een prima methode maar heeft zijn beperkingen. Meestal is het water niet warm genoeg en wordt er gewerkt met een te hoge druk.

Als na het reinigen een unieke coating wordt aangebracht kan de jaarlijkse schoonmaak de komende drie jaar worden overgeslagen. Dit is een transparante coating die oppervlakken een niet zichtbare maar wel effectieve algenbestendigheid geeft. Terrassen en gevels blijven jarenlang mooi. Dit is een waterverdunbare acrylaat copolimeer gecombineerd met een was en kan met een roller worden aangebracht. Ook op tuinbeelden en ornamenten.

Als u dit moet laten doen kunt u veel geld besparen door de schoonmaakbeurt in het voorjaar minimaal 3 keer over te slaan.

De werkvolgorde gaat als volgt:

-Reinigen met gepaste druk met warm water of droge stoom.

-Algendoder aanbrengen indien nodig.

-Indien nodig opnieuw invegen straatwerk.

-Impregneren met speciale coating.

Deze werkzaamheden kunnen door u zelf worden uitgevoerd.