Grind aanleggen in je eigen tuin (tips)

Grind aanleggen
Dit artikel zal op eenvoudige wijze uitleggen hoe en waarom u grind op deze manier moet aanleggen. Voor het aanleggen van grind heeft u zeker geen tuinman nodig! Het grind aanleggen vergt namelijk niet zo veel skills en met de juiste voorbereiding kan iedereen zijn eigen grind aanleggen.Grind aanleggen en de ondergrond

U wilt na verloop van tijd geen of weinig verzakking in uw grind waarnemen! Daarom is het van groot belang dat de grond goed wordt aangestampt. Hier kan je het beste een trilplaatje voor huren, bijna elke plaatselijke bouwmarkt kent een dergelijk verhuurpunt dus u zou daar eens kunnen informeren.

Het grote voordeel van het aanstampen van de grond is dat de verzakkingen in de toekomst minimaal zullen zijn. Kuilen zijn namelijk funest voor uw tuin. Het grind zakt erin en maakt uw tuin gelijk een stuk minder mooi dan de bedoeling was. Als u de tuin heeft aangestampt kan u het flink besproeien en daarna nog een keer aanstampen. Dit zorgt ervoor dat de grond nog dichter op elkaar wordt aangestampt.

Plaatsen van planten en bomen in uw tuin

Een tuin met alleen grind is behoorlijk inspiratieloos, veel mensen kiezen er daarom voor om planten en/of bomen te plaatsen in hun tuin. Goede keuze! Planten en bomen gaan heel goed samen met de meeste grindsoorten. U moet wel bedenken dat planten niet kunnen wortelen in hard aangestampte grond. Denk dus vooraf erover na of u planten wilt planten, voor u begint met het plan voor grind. Als u heeft bepaald waar u  de planten en bomen  wilt hebben moet u op die plek een gat graven. Maak het gat altijd een behoorlijk stuk diep. De regel is, hoe groter de plant of boom, hoe dieper het gat. Een buxus heeft natuurlijk niet zoveel leefruimte nodig als een flinke conifeer.

Worteldoek en splitplaten

Ik raad u aan om worteldoek en splitplaten te gebruiken. Let me explain. Worteldoek zorgt ervoor dat er geen tot veel minder onkruid kan groeien tussen uw grind. Als er wel onkruid opkomt kan u dit veel makkelijker verwijderen dan als er geen worteldoek zou liggen. Worteldoek zorgt er ook voor dat als u uw tuin weer opnieuw wilt inrichten het weghalen van grind een relatief makkelijke klus is. Als u geen worteldoek zou hebben, zou u na een paar jaar logischerwijs het grind in de grond hebben getrapt en zult u uw grond moeten laten zeven.

Ik raad u aan om boven op het worteldoek splitplaten aan te leggen. Splitplaten hebben relatief een behoorlijk kostenplaatje ongeveer €12. Het grote voordeel is dat het er wel voor zorgt dat het split of grind perfect op z’n plek blijft liggen en het lopen op het grind ook een stuk aangenamer verloopt.

Hoe worteldoek aanleggen?

Het aanleggen van worteldoek is wel een dingetje. Als u dit niet goed doet zullen er in de toekomst als nog problemen optreden.

  • Overlap de stukken worteldoek altijd met minimaal 40 cm. Tuinen hebben vaak de neiging om in de toekomst te zakken en heel soms te stijgen.
  • Uw grind moet wel voldoende het regenwater kwijt kunnen. Zorg daarom dat u worteldoeken op de goede manier over elkaar heen legt. Het worteldoek met dat lager ligt moet onder en het overlappende gedeelte van het doek moet het stuk van het hogere gedeelte zijn.
  • Zet worteldoek vast met bijvoorbeeld ijzeren stangetjes. Heel geschikt hiervoor zijn metselankers. Metselankers zijn bij elke lokale bouwmarkt verkrijgbaar en zijn heel goedkoop.

Dit is alles wat u hoeft te weten over het aanleggen van u eigen grind. Of het nu een pad of een stuk tuin is, het vereist zoals gelezen weinig kennis!