Een boomstronk verwijderen met een stobbenfrees

Boomstronk verwijderen
Met de hand een boomstronk uitgraven en vervolgens de boomstronk verwijderen is eigenlijk niet te doen. De boomwortels van een boomstronk zitten namelijk diep in de grond verweven. Waardoor er in de meeste gevallen een krachtige stobbenfrees nodig zal zijn.

Een stobbenfrees is een machine die het verwijderen van een boomstronk een stuk makkelijker maakt. De machine is een soort van kraan met aan het uiteinde een zaag. Met een stobbenfrees worden de boomstronk en de boomwortels tot ongeveer 30 cm onder het maaiveld verwijderd. Maar er zijn ook stronkenfrezen die de boomstronk en de boomwortels tot ongeveer 50 cm onder het maaiveld kunnen verwijderen.

Waarom een boomstronk verwijderen?

In de meeste gevallen heeft de opdrachtgever plannen met de nieuw vrijgekomen grond. Een boomstronk wordt bijvoorbeeld verwijderd voor het leggen van tuinbestrating. Of een nieuw gazon, nieuwe beplanting, een nieuwe boom, een vijver of voor het plaatsen van een schutting.

Hoe diep moeten de boomwortels verwijderd worden?

Afhankelijk van de doelstelling voor de vrijgekomen grond is het noodzakelijk om de boomwortels tot een bepaalde diepte te verwijderen. Zo is het bij het leggen van nieuwe tuinbestrating noodzakelijk om de boomwortels tot een diepte van ongeveer 30 cm te verwijderen. Wanneer een boomstronk verwijderd is en de boomwortels niet tot 30 cm diep verwijderd worden kunnen er verzakkingen in de tuinbestrating ontstaan.

Voor het aanplanten van een nieuwe boom is het noodzakelijk om de oude boomwortels een stuk dieper uit te graven. In de meeste gevallen worden de boomwortels tot een diepte van ongeveer 50 cm verwijderd. Zodat de oude wortels niet de groei van de nieuwe boomwortels in de weg zullen zitten. Bij het plaatsen van een schutting is de freesdiepte ongeveer 50 cm. Voor een nieuwe gazon is de freesdiepte 25 cm tot 30 cm en voor nieuwe beplanting is de freesdiepte 30 cm.