De perfecte badkamertegels kiezen: Een stappenplan

Een nieuwe look voor je badkamer begint bij de juiste tegelkeuze. Met zoveel opties kan het kiezen lastig zijn. In deze blog lopen we je stap voor stap door het proces van het vinden van de perfecte badkamertegels. Van materialen en formaten tot kleuren en patronen: met dit tegelplan creëer je precies de badkamer van je dromen!

Waarom zijn badkamertegels zo belangrijk? Badkamertegels vormen letterlijk en figuurlijk de ondergrond voor je complete badkamerontwerp. Ze bepalen voor een groot gedeelte de sfeer en uitstraling van je badkamer. Bovendien breng je een groot deel van je tijd door in de badkamer. Het is een functionele ruimte waar je je prettig en op je gemak moet voelen. De juiste badkamertegels spelen daarbij een sleutelrol.

Stap 1: Bepaal je budget

Net als bij elk groot klusproject begint het met een budget. Hoeveel wil je uitgeven aan nieuwe wand- en vloertegels? De prijzen lopen enorm uiteen, van een paar euro per vierkante meter voor eenvoudige keramische tegels tot wel 90 euro of meer voor luxe natuursteen en versierde wandtegels. Bepaal een maximumbedrag dat bij jou past. Dan kun je gericht zoeken naar tegels binnen dit budget.

Stap 2: Kies de stijl

Nieuwe badkamertegels bieden de kans om een compleet nieuwe stijl aan je badkamer te geven. Wil jij een moderne, industriële of juist warme, natuurlijke uitstraling? Maak moodboards van badkamers met een stijl die jou aanspreekt.

Laat je hierbij ook inspireren door de laatste badkamertrends. Hou dit moodboard bij de hand als leidraad bij je verdere tegelkeuze.

Stap 3: Bekijk materialen en formaten

Er is keuze uit tal van materialen, zoals keramiek, glas, natuursteen en betonlook. Elk materiaal heeft zo zijn eigen uitstraling en karakter. Ook qua formaten valt er veel te kiezen: van kleine mozaïektegels tot grote vloertegels van wel een meter breed. Bekijk voorbeelden om een beeld te krijgen van de mogelijkheden en om te zien welke materialen en formaten het best bij jouw gekozen stijl passen.

Stap 4: Kleur en dessins

Misschien wel de belangrijkste én leukste stap: het kiezen van kleuren en patronen. Ga los met je moodboard erbij en bedenk welke kleuren je mooi vindt en die passen bij de rest van je badkamerinrichting. Wil je effen tegels of juist een grafisch patroon of verlopende kleurnuances? De keuze is oneindig! Combineer wand- en vloertegels in dezelfde tint voor een rustige, samenhangende look of juist in sterk contrasterende kleuren voor een opvallend effect.

Stap 5: Praktische zaken afvinken:

Naast esthetische overwegingen, mag je ook de meer praktische kant niet uit het oog verliezen bij je zoektocht naar de perfecte badkamertegel. Zijn ze goed antislip? Hoe gemakkelijk zijn ze schoon te maken? En hoe zit het met de water- en vochtbestendigheid? Controleer dit voordat je een tegel definitief kiest. Kies liever voor kwaliteit boven een impulsaankoop op basis van uiterlijk alleen.

Stap 6: Bekijk en vergelijk badkamertegels:

Nu je jouw uitgangspunten en wensen helder voor ogen hebt, is het tijd om écht op zoek te gaan! Bezoek (web)shops en badkamerspeciaalzaken om alle soorten tegels in het echt te bekijken. Zie en voel verschillende materialen en dessins. Vergelijk kleuren en afmetingen om zeker te weten dat je de perfecte match vindt voor jouw badkamer. Vaak zie je – soms letterlijk – in een flits dé tegel waar je naar op zoek was.

Stap 7: Bestel op tijd:

Als je de ideale tegels hebt gevonden: bestel ze dan op tijd! Houd er rekening mee dat sommige natuursteen en speciale tegels een levertijd van meerdere weken kunnen hebben. Bestel dus ruim voordat je daadwerkelijk gaat (ver)bouwen, zodat je geen vertraging oploopt. En om teleurstelling te voorkomen: koop altijd wat extra tegels voor het geval er iets breekt of beschadigd raakt.

Met dit stappenplan vind je gegarandeerd de perfecte nieuwe wand- en/of vloertegels om van je badkamer je droombadkamer te maken! Heb je vragen tijdens het proces of twijfel je ergens over? Aarzel dan niet om advies in te winnen bij een badkamerspecialist.

Plaats een reactie