De meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool

Wel of niet een verstopt riool krijgen heb je grotendeels zelf in de hand. Zo zijn er behoorlijk wat dingen die je niet in je toilet, bad, douche, gootsteen of wastafel moet gooien. Ik ga in dit artikel niet in op het oplossen van een ontstopping maar op het voorkomen ervan! Voorkomen is namelijk beter dan genezen. En goedkoper.

Is je riool verstopt?

Dan komt dit artikel eigenlijk te laat. Tijd om een specialist in te schakelen. Dé specialist op het gebied van riolen ontstoppen is ARJA rioolonstoppingservice en onderhoud. Zij kunnen nadat de ontstopping is opgelost nog eens terugkomen om de status van het riool te checken, als u dat wilt. Ook onderhouden zij rioleringen zodat een ontstopping niet zo snel voorkomt.

Verkeerde aanleg van de riolering

Door een verkeerde aanleg kunnen er gemakkelijk ontstoppingen ontstaan. De bochten staan bijvoorbeeld te haaks op elkaar. Er blijft dan gemakkelijk wat steken. Ook kan het zijn dat er buizen met verkeerde diameters gebruikt zijn. Zorg dus dat de riolering door een goede partij wordt aangelegd.

Haar in het doucheputje

Dit is een probleem dat veel voorkomt. Vooral in gezinnen met veel kinderen (waaronder meisjes) is dit een probleem. Met name lang haar gaat klitten in de riolering. Het houdt zeepresten en andere resten tegen en veroorzaakt zo een opstopping. Kun je dit voorkomen? Ja dat kan grotendeels voorkomen worden met een haarfilter.

Doekjes door het toilet spoelen

Veel mensen met kleine kinderen spoelen tegenwoordig nog steeds babydoekjes door het toilet. Niet alleen babydoekjes, ook schoonmaakdoekjes, make-up reinigingsdoekjes en vochtig toiletpapier kunnen een riool verstopt laten raken. Gooi het dus niet in de toilet, maar in de prullenbak. Veel mensen zijn gemakzuchtig en spoelen de doekjes door het toilet. Vanaff nu niet meer doen dus!

Vet door de WC gooien

De gemeente moet veel moeite doen om de rioolpompen te ontvetten. Vet is net als een verstopte ader. Vet gaat er vloeibaar in, koelt af en vernauwd de leiding. Supermarkten hebben gele containers waar je het vet in kwijt kunt. Ook kun je het zelf weggooien. Stop het vet in een afsluitbare verpakking en gooi het vervolgens bij het restafval.