Centralisatie in Ventilatie door ventilatieroosters

Ventilatierooster
Een goede centralisatie binnen ventilatie zorgt ervoor dat je in alle ruimtes van je woning of pand de juiste en meest comfortabele klimaat houdt. Wanneer je dit realiseert kun je er verzekerd van zijn dat alle ruimtes ongeveer dezelfde temperatuur behouden en dat vocht en tocht optreding hierdoor geminimaliseerd wordt. Dit houdt op zijn beurt weer in dat het wooncomfort van je pand omhoog gaat en je langer kunt genieten van alles dat zich binnen de woning bevindt. Schimmel zal namelijk minder snel de woning aantasten waardoor je minder last hebt van verschillende nare luchtjes in de gehele woning en ziektekiemen zich minder snel ontwikkelen. Je bereikt dit het makkelijkst door middel van doorvoeren.

muurdoorvoeren vs ventilatieroosters

De meest voorkomende manier is door middel van muurdoorvoeren. Muurdoorvoeren zijn in principe afgeschermde gaten in de muur die het mogelijk maken om lucht door te laten. Deze doorvoeren moeten geplaatst worden door breekwerk. Gelukkig kan dit breekwerk vervolgens weer goed verborgen en opgeknapt worden door roosters. Roosters vormen het filter voor de doorvoeren en realiseren op hun eigen manier een soort offline luchtfilter.

Ventilatieroosters en ventielen

Zoals gezegd plaats je de roosters aan het uiteinde van een doorvoer. Er zijn verschillende doorvoeren en voor al deze doorvoeren heb je een apart type rooster of ventiel nodig. Zo heb je voor natuurlijke ventilatie door je buitenmuur, roosters nodig die spatvrij zijn zodat deze niet kunnen inregenen. Voor ventilatieroosters aan het uiteinde van je ventilatiesysteem is dit minder nodig. Dat komt doordat ventilatie over het algemeen droge lucht uitblaast en geen vochtige lucht. Wanneer dit het geval zou zijn, zou ventilatie schimmel en andere vormen van bacteriën juist verergeren in plaats van verhelpen.

Kies het juiste rooster

Hoewel een ventilatierooster slechts een stukje ijzer is dat tegen een gat aanzit, dien je toch de juiste ventilatie te kiezen. Dit heeft vooral te maken met de capaciteit die de roosters aankunnen. Verschillende type ventilatiesystemen & WTW hebben namelijk verschillende capaciteiten. Wanneer je rooster niet past op het ventilatiesysteem dat je hebt kan deze gaan fluiten of heel snel verstoppen. Dat is natuurlijk eeuwig zonde en zorgt ervoor dat je later voor aanzienlijke problemen kan komen te staan. Daarom adviseer ik altijd om even de hulp in te schakelen van een specialist. Zij kunnen vaak zonder moeite berekenen welk rooster het best geschikt is voor jouw situatie, zo kom je achteraf niet voor lelijke verassingen te staan.