Het is bijna tijd voor de tuin

Als de donkere dagen weer wat langer licht worden en het echt op voorjaar begint te lijken, krijgen steeds meer mensen zin om de tuin aan te pakken. De tijd breekt dan ook bijna aan dat we weer lekker in de tuin kunnen gaan zitten. Maar wanneer is het nou echt tijd om de tuin aan te pakken?

In potten en kassen telen

Steeds meer bomen en bijna alle planten worden tegenwoordig in potten en kassen geteeld. Het grote voordeel hiervan is dat er het hele jaar lang geplant kan worden. Zomermaanden zijn maanden waarin natuurlijk vaak de zon schijnt. Veel planten en bomen hebben het in die tijd erg moeilijk om goed te wortelen. De reden hiervan is dat er veel water verdampt door de warmte. Deze periode is hierdoor minder geschikt om de tuin te beplanten. Mocht je er toch voor kiezen om in deze periode de tuin aan te laten leggen (of je doet het zelf natuurlijk) dan dien je er zeker drie weken voor uit te trekken om met regelmaat, en dan bedoel ik iedere ochtend en avond, de tuin flink te besproeien.

Koude wintermaanden

In de koude wintermaanden zijn er genoeg bomen en heesters die prima geplant kunnen worden zolang de grond natuurlijk niet bevroren is. Je krijgt anders geen schop in de grond. Vaste planten kunnen het beste in het voorjaar worden geplaatst als de laatste nachtvorst is geweest of in het vroege najaar. Ze kunnen dan nog voldoende wortelen voordat de koude winterperiode aanbreekt. Ze zullen dan opnieuw uitlopen.

Wat wel het hele jaar door kan

Wat wel het hele jaar lang kan is het aanleggen van de bestrating mits het niet te hard gevroren heeft of de grond te nat is. Ook de aanleg van graszoden is het hele jaar mogelijk maar niet als het te warm is of als het vriest. Dit geldt ook voor het inzaaien van graszaden hoewel de optimale periode om dit te doen, het voorjaar of de nazomer is.

Hovenier vinden

Een hovenier vinden om persoonlijk advies te krijgen kan op BesteBedrijven.nl. Om Hoveniers uit Leiden of jou eigen regio kunnen hier gemakkelijk benaderd worden. Ook kan er met één contact formulier contact worden gelegd met meerdere hoveniers tegelijk. Contact is altijd vrijblijvend dus waar wacht je nog op?

hovenier leiden