Houten overkapping, welk hout is het beste hiervoor?

Houten overkapping
Een houten overkapping biedt schaduw in de zomer en beschutting in de winter. Kleed de overkapping aan met lekkere loungebanken, eventueel een kachel en gezellige lampjes en je hebt er een tweede woonkamer bij. Je kunt een houten overkapping kant en klaar kopen, maar je kunt hem ook zelf maken. Maar welk hout kun je dan het beste gebruiken? Wij zetten een aantal geschikte houtsoorten voor je op een rij in dit artikel.

Douglas houten overkapping

Douglas hout is een zeer geschikte houtsoort voor een overkapping. Dit hout wordt ook vaak gebruikt voor de kant-en-klare overkappingen. Niet gek, want dit hout is duurzaam en sterk. Zo weet je dus zeker dat jour overkapping een ruime tijd mee gaat. Nog een voordeel: je hoeft dit hout ook niet te impregneren.

Geïmpregneerd grenen

Geïmpregneerd grenen kenmerkt zich door haar lichte kleur. Dit hout wordt ook veel gebruikt voor schuttingdelen. De levensduur van dit hout is namelijk circa 10-15 jaar. De duurzaamheid kan overigens wel verschillen. Dit ligt eraan of je Scandinavisch-, Midden Europees of Noord Europees grenen neemt. Grenen is makkelijk te zagen, boren, frezen en schuren. Goed verwerkbaar tot een houten overkapping dus!

Vurenhout

(Geïmpregneerd) vurenhout lijkt veel op grenen. Vurenhout heeft echter kleinere noesten en is iets egaler van kleur. De prijs van vurenhout is zeer toegankelijk.

Eikenhout

Eikenhout komt veel in Europa voor. Dit is ook weer een sterke houtsoort. Dit hout kan tot wel 25 jaar mee gaan. Dit hout is erg populair voor het maken van een houten overkapping, maar ook voor schuttingen of tuinmeubilair.

Acaciahout, Azobé en ander hardhout

Hardhout, waaronder Acaciahout en Azobé, gaat jarenlang mee. Zeker wanneer je het hout nog extra behandeld. Het prijskaartje van bijvoorbeeld Azobé is wel wat duurder, maar kwaliteit verzekerd!

Het kiezen van het juiste hout

Bovenstaande houtsoorten zijn dus allemaal geschikt voor het maken van een houten overkapping. Welk hout je het beste kan kiezen hangt af van de prijs die je ervoor in gedachten hebt en het uiterlijk dat je graag wenst (welke kleur het hout moet hebben).