Azulejo tegels in de 20e eeuw

Azulejo tegels hebben een lange geschiedenis en worden al sinds de 13e eeuw gemaakt. Deze Spaanse en Portugese tegels zijn over de hele wereld bekend. Hieronder lees je deze stijl tegels zich ontwikkeld heeft in de 20e eeuw.

Aan het begin van de 20e eeuw begonnen azulejo tegels te verschijnen met Art Nouveau invloeden. Bekende artiesten waren Rafael Bordalo Pinheiro, Julio Cesar da Sila en Jose Antonio Jorge Pinto. In 1885 richtte Pinheiro een keramiekfabriek in Caldas da Rainha op. Hier heeft hij veel aardewerk modellen gemaakt. De stad staat hierom nog steeds bekend. In de fabriek zelf staat een museum genaamd Sao Rafael waar je zijn eigen fantasierijke werk kunt bekijken. Je ziet daar veel decoratieve platen en stenenfiguren.

Rond de jaren 1930 kwamen Art Deco azulejos steeds vaker voor. Deze populaire stijlbeweging uit Frankrijk verscheen in Portugal door Antonio Costa. Bij de ingang van het Sao Bento station in Porto zie je deze stijl nog steeds. Het is daar gedecoreerd met meer dan 20.000 verschillende azulejos. De daar geplaatste geromantiseerde ansichtkaart bestaand uit azulejos is een van de meest opmerkelijke azulejo creaties van de 20e eeuw. De gevels van de kerken Santo Ildefonso en Congregados laten ook mooi zien hoe deze stijl is geïntegreerd.

Tussen 1957 en 1972 zijn de metro stations in Lissabon helemaal veranderd door Maria Keil. Ze ontwierp grote abstracte panelen. Zij werd door dit werk een drijvende kracht in de opleving en actualisering van de kunst van azulejo. Op sommige plaatsen was dit namelijk aan het vervallen. Haar decoraties bij het metro station Intendente worden nog steeds beschouwd als een meesterwerk van hedendaagse kunst. In het nationale museum van Azulejo in Lissabon kun je tegenwoordig de grootste collectie Portugese tegels ter wereld bekijken uit verschillende tijdsperiode.

Online tegels kopen kun je doen op de website van Max4Home.nl.