Alles over flenzen en dan niet de hagelslag

Flenzen
Ik krijg vaak de vraag om eens antwoord te geven op de brandende vraag, waar flenzen voor gebruikt worden en wat je concreet met flenzen kunt doen. Niet veel mensen weten het, maar flenzen verbinden kan één van de belangrijkste factoren binnen mechanische ventilatie. Dit komt doordat deze handige tools, ventilatie luchtdicht maken. Ze zorgen er letterlijk voor dat de lucht zich vrij door de ruimte kan bewegen zonder dat de lucht uit de buizen kan ontsnappen.

Flenzen verbinden

Een buis kun je door middel van flenzen aan elkaar bevestigingen. Dit is handig, omdat je op deze manier nooit een totaal aan elkaar gemonteerde buis hoeft te kopen. Door middel van flenzen kun je losse stukken aan elkaar verbinden zonder dat er duurzame lucht, warmte en dergelijk de buizen uitlopen. Super handig natuurlijk!

Waarom worden flenzen gemonteerd?

De meeste mensen willen niet constant last hebben van buizen die in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Buizen voor ventilatie zijn niet mooi en allicht zelfs lelijk te noemen. Daarom worden buizen meestal in muren geplaatst of andere moeilijk te bereiken ruimtes. Je wilt dan natuurlijk niet hele muren moeten verbouwen om deze buizen erin te plaatsen. Hier komen flenzen goed van pas. Daarnaast werken flenzen beter dan laspunten, omdat laspunten sneller slijten.

Soort flenzen

Er zijn in wezen twee type flenzen te noemen, namelijk: losse flenzen en vaste flenzen. Losse flenzen worden door middel van klemmen over de buizen heen geschoven en gemonteerd en vaste flenzen worden gelast. Hierdoor blijven de flenzen beter vast zitten, maar ben je ook beperkter in het verplaatsen van de buizen bij rampen. Losse flenzen worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt in de olie en gas industrie. Bij grote rampen moeten deze buizen namelijk snel te verplaatsen of af te dichten zijn.

Is een flens iets voor jou?

Een flens is vooral goed te gebruiken wanneer je niet direct bij je ventilatie systeem kunt komen. Of een flens ook geschikt is voor jouw situatie, hangt geheel af van jouw ventilatie wensen. Laat je wensen achter in de reacties van deze blog en ik vertel jou of jouw situatie om flenzen vraagt of niet.