Volg het vliegtuig van je familielid op een vliegtuigradar

Een decennium geleden, wanneer een vriend of familielid een vlucht maakte van Nederland naar bijvoorbeeld Zuid Italië kon je heel lastig weten waar dat vliegtuig zich bevond gedurende die vlucht. Tegenwoordig met de hulp van transponders aan de grond, gps en vliegtuigradar diensten is vrijwel van elke commerciële vlucht te zien waar hij zich bevind en kun je gemakkelijk elk vliegtuig volgen. En dat ook nog LIVE en geheel gratis!

Hoe werkt een vliegtuig volgen via internet?

Vliegtuigen zijn uitgerust met een GPS en ADS-B transponder. Het vliegtuig houdt allerlei data bij zoals, snelheid, buitentemperatuur GPS-positie en nog veel meer. De ADS=B transponder zendt continue deze informatie uit en op de grond staan dan receivers die deze informatie ontvangen. Vervolgens wordt deze informatie dan op internet getoond door verschillende diensten, die vaak gebruik maken van hun eigen ADS-B receiver netwerk. De bekendste service is Flightradar24.

Wanneer zou je een flightradar service kunnen gebruiken?

Er zijn talloze situaties te bedenken wanneer je een vliegtuigradar service zou willen gebruiken. We sommen er een aantal voor je op:

– Je gaat een goede vriend ophalen van Schiphol en wil van tevoren controleren of de aankomsten Schiphol nog zijn gewijzigd.
– Je zoon zit in een lange vlucht naar Australië en je wil zien waar hij zich bevind.
– In de verte zie je een vliegtuig vliegen en je wil weten welk type het is en wat de bestemming is.

Wat heb ik nodig om een vliegtuig te volgen?

Het makkelijkste is om een vluchtnummer te hebben van het vliegtuig die je wil volgen. Dit vluchtnummer vul je dan in in de vliegtuigradar en dan begin je automatisch al met het volgen.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op de radar kijken om alle te weten te komen over die vlucht. Informatie die je over die vlucht kunt lezen is:

  • Snelheid
  • Bestemming
  • Geplande aankomsttijd
  • Temperatuur buiten