Scouting in Nederland: een leuke hobby voor jong en oud

scouting in Nederland, met kinderen en volwassenen die plezier hebben in de natuur, de stad of op het water

Scouting is een wereldwijde beweging van vrijwilligers die activiteiten organiseren voor kinderen, jongeren en volwassenen. Scouting is er voor iedereen, ongeacht je afkomst, geloof of beperking. In Nederland zijn er meer dan 1000 scoutinggroepen met ruim 100.000 leden. In dit artikel lees je wat scouting inhoudt, wat je er kunt doen en waarom het zo leuk en leerzaam is.

Wat is scouting?

Scouting is een vorm van vrijetijdsbesteding waarbij je samen met anderen avonturen beleeft in de natuur, de stad of op het water. Je leert nieuwe vaardigheden, zoals knopen leggen, vuur maken, kamperen, koken, zeilen of klimmen. Je doet ook spelletjes, sporten, creatieve opdrachten en goede daden. En je maakt vrienden voor het leven en hebt veel plezier.

Scouting is ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen, die speltakken worden genoemd. Elke speltak heeft zijn eigen programma, thema’s en uitdagingen. De jongste speltak zijn de bevers (5-7 jaar), gevolgd door de welpen (7-11 jaar), de scouts (11-15 jaar), de explorers (15-18 jaar) en de roverscouts (18-21 jaar). Daarna kun je leiding worden of lid worden van een plusscoutskring (21+).

De naam scouting komt van het Engelse woord scout, dat verkenner betekent. De grondlegger van scouting was Robert Baden-Powell, een Britse legerofficier die in 1907 het eerste scoutskamp organiseerde op Brownsea Island in Engeland. Hij schreef ook het boek Scouting for Boys, dat de basis vormde voor de scoutingbeweging. In Nederland werd scouting in 1910 opgericht door Jan van Hoof en Jean Jacques Rambonnet.

Wat kun je doen bij scouting?

Bij scouting kun je veel verschillende dingen doen, afhankelijk van je leeftijd, interesses en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een hut bouwen in het bos of een vlot op het water
  • Een speurtocht of een hike lopen met een kaart en een kompas
  • Een kampvuur maken en marshmallows roosteren
  • Een toneelstuk of een musical opvoeren
  • Een quiz of een bingo organiseren
  • Een moestuin aanleggen of een vogelhuisje maken
  • Een boot besturen of een vliegtuig bouwen
  • Een museum of een dierentuin bezoeken
  • Een actie voeren voor een goed doel of een klus doen voor de buurt
  • Een internationaal kamp of een uitwisseling meemaken

Bij scouting kun je ook insignes verdienen door bepaalde opdrachten te voltooien. Zo kun je laten zien wat je allemaal hebt geleerd en gedaan. Er zijn insignes voor allerlei onderwerpen, zoals natuur, techniek, cultuur, sport, communicatie en samenleving.

Een van de hoogtepunten van scouting is het kamp. Dat kan een weekendkamp zijn in de buurt of een zomerkamp in binnen- of buitenland. Tijdens het kamp slaap je in een tent of een gebouw, eet je samen met je groep en doe je allerlei leuke activiteiten. Je leert elkaar beter kennen en hebt veel lol.

Waarom is scouting leuk en leerzaam?

Scouting is leuk omdat je veel plezier hebt met je groepsgenoten en leiding. Je doet samen leuke dingen die je zelf misschien niet zo snel zou doen. Je ontdekt nieuwe dingen en komt op nieuwe plekken. En je kunt jezelf zijn en je eigen mening geven. Je voelt je thuis bij scouting.

Scouting is leerzaam omdat je veel nieuwe dingen leert die je later kunt gebruiken. Je ontwikkelt jezelf op allerlei gebieden, zoals samenwerken, leiderschap, zelfstandigheid, creativiteit, verantwoordelijkheid en respect. Je leert omgaan met verschillende mensen en situaties. En je draagt bij aan een betere wereld.

Bij scouting leer je bijvoorbeeld hoe je een tent opzet, hoe je een vuur aansteekt, hoe je een kompas gebruikt, hoe je een knoop maakt, hoe je een wond verzorgt, hoe je een spel bedenkt, hoe je een lied zingt, hoe je een verhaal vertelt, hoe je een probleem oplost, hoe je een beslissing neemt, hoe je een conflict oplost, hoe je een compliment geeft, hoe je een handje helpt, hoe je een verschil maakt.

Conclusie

Scouting is een leuke en leerzame hobby voor jong en oud. Je beleeft avonturen in de natuur, de stad of op het water. Je leert nieuwe vaardigheden, doet spelletjes, sporten, creatieve opdrachten en goede daden. En je maakt vrienden voor het leven en hebt veel plezier. Scouting is er voor iedereen die graag actief bezig is met anderen. Wil je ook lid worden van scouting? Kijk dan op www.scouting.nl voor een scoutinggroep bij jou in de buurt. Wie weet tot ziens bij scouting!

Plaats een reactie