Schoenen met wieltjes ook wel Heelys genoemd

Schoenen met wieltjes
Toen de schoenen met wieltjes, ook wel Heelys, voor het eerst verschenen werd er wat lacherig over gedaan. Kleine kinderen waren blits of cool, maar het zou wel weer verdwijnen. Inmiddels weten we beter, de Heelys zijn er en gaan niet meer weg. Verrassender nog, Heelys zijn allang niet meer alleen voor kleine kinderen, maar worden ook overgenomen in de skateboard scene en zijn zelfs voor volwassenen te  koop tot maat 47, al zie je zelden een man op Heelys naar kantoor rijden. De schoenen met wieltjes worden door volwassenen dan ook alleen in gezinsverband gebruikt.

Schoenen met wieltjes, Heelys… wat zijn het

Maar wat zijn Heelys eigenlijk? Het zijn schoenen met wieltjes of sportschoenen met in- en uitklapbare wieltjes in de zool waardoor je over kunt gaan van lopen naar skaten. Je hebt sneakers met één- of met twee wieltjes per zool. De wieltjes kunnen er ook helemaal uit gehaald worden, voor als je bijvoorbeeld langere stukken moet lopen of gewoon geen zin hebt om te skaten. Je zet ze er later gewoon weer in. Als je wil remmen, leun je naar achteren en raak je met de hak de grond aan. Dat deel van de hak is speciaal ontworpen om te remmen en weinig slijtgevoelig. Het rijden op twee wieltjes is veiliger omdat je meer balans hebt. Heb je het rijden op schoenen met wieltjes goed onder de knie, dan kun je altijd het voorste wieltje verwijderen.

Aangeraden bescherming uit voorzorg

Zeker in het begin van het gebruik van de schoenen met wieltjes, wordt aangeraden bescherming te gebruiken, in ieder geval voor de polsen en ellenbogen. Ook een helm is niet overbodig. Ervaring leert dat de bescherming al snel wordt weggelaten, zeker de helm. Er is de nodige discussie over het gevaar van de rolschoen. Op sommige schoolpleinen zijn ze verboden door de vele valpartijen. Echter, het is makkelijker dan rolschaatsen of skeeleren en laat je kind bewegen.