E-liquids en elektrisch roken in plaats van nicotinepleisters

Onderzoeken hebben aangetoond dat elektrisch roken wel degelijk een effectieve manier is om van je tabaksverslaving af te komen. Deze wijze van roken (eigenlijk moeten we ‘dampen’ zeggen) verslaat zelfs middelen zoals nicotinekauwgom en nicotinepleisters. Terwijl deze hulpmiddelen om van roken af te komen ook effectief zijn met een slagingspercentage van ongeveer 10%. Terwijl indien men elektrisch rookt met e-liquids, het aantal mensen dat nooit meer een traditionele sigaret aanraakt rond de 30% zit. Wil je stoppen met het roken van tabaksproducten?

Dan is elektrisch roken een uitkomst. Mensen die zijn overgestapt op e-sigaretten geven dikwijls aan dat zij het traditionele roken niet meer missen en zelfs het gevoel hebben dat ze niet zijn gestopt met roken. Terwijl dat laatste natuurlijk niet klopt. Want elektrische sigaretten zijn bij lange na niet te vergelijken met gewone sigaretten, aangezien er geen schadelijke stoffen meer worden geïnhaleerd, behalve nicotine. Die nicotine zit in zogenoemde e-liquids. Een vloeistof die wordt verhit en waarna er vervolgens damp vrijkomt. De damp ademt men in waardoor de ‘damper’ wel in zijn nicotinebehoefte voorzien wordt maar het voordeel heeft dat er geen andere schadelijke stoffen, zoals
teer en koolmonoxide, ingeademd worden.

 

Uitleg over e-liquids

E-liquid is een vloeistof die in elektrische sigaretten wordt verdampt. Deze vloeistoffen bestaan voor een gedeelte uit Propyleenglycol en ook uit Vegetable Glycerin. De 2 stoffen gezamenlijk verdampen bij een specifieke temperatuur. Wat overblijft is waterdamp. De damp verschijnt indien een elektrische roker een ‘hijsje’ neemt. E-liquids bevatten vrijwel altijd een smaakje. Overigens zijn er ook e-liquids die geen nicotine bevatten. Deze zijn ideaal indien je wel het gevoel wilt behouden dat je rookt maar geen schadelijke stoffen meer wilt binnenkrijgen.

Propyleenglycol

Je bent er dus achtergekomen dat in e-liquids een aantal stoffen zitten, die gezamenlijk zorgen voor een prettige rookbeleving. Een daarvan is Propyleenglycol. Dit is een molecuul dat bestaat uit 2 soorten alcoholgroepen. Het is een kleurloze en geurloze stof. Wist je dat deze stof, in gezuiverde vorm, ook wel wordt toegepast in voeding of medicijnen? De stof in zijn puurste vorm wordt ook gebruikt in vloeistoffen voor elektrische sigaretten. Deze stof wordt synthetisch geproduceerd. De stof schijnt overigens niet schadelijk te zijn voor de gezondheid bij inademing. De ‘International Agency for Research on Cancer’ heeft Propyleenglycol onderzocht en uit dit onderzoek is gebleken dat de stof niet schadelijk is.

Vegetable Glycerin

Deze vloeistof is afkomstig van plantaardige olie of dierlijk vet. Het is een zoete stof en niet giftig. De stof is voor consumentengebruik goedgekeurd en niet schadelijk voor je gezondheid.

Waarom roken met e-liquids veel voordelen heeft

  • Er is een hoge risicovermindering op diverse vormen van kanker
  • Zo ook een risicovermindering op het krijgen van hart- en vaatziekten
  • Je krijgt op termijn een veel betere doorbloeding en gaat je fitter voelen
  • Meer adem = ook meer energie
  • Rokershoest verdwijnt binnen een aantal weken
  • Je gaat beter ruiken en proeven
  • Je stinkt niet meer naar tabak
  • Roken met e-liquids levert een geldbesparing op
  • Je hebt nauwelijks last van ontwenningsverschijnselen