Een te kort aan vakmannen in Nederland?

Vakmannen
Helaas hebben we in Nederland een steeds groter te kort aan echte vakmannen. Aan de andere kant worden er wel steeds meer hoogopgeleide banen vervuld. Het probleem is echter dat er straks niemand meer is om het uitvoerende werk goed uit te voeren. Maar waarom wil men dan niet meer een echt vak leren? Zoals timmerman, tegelzetter, schilder of loodgieter.

Vroeger moest je zo jong mogelijk aan het werk

Goed onderwijs is tegenwoordig een stuk beter bereikbaar dan dat het vroeger was. Vroeger was het dan ook gewoon dat vrouwen het huishouden deden, of de huishoudopleiding. Verder leren was niet nodig. De mannen moesten juist zo snel mogelijk geld gaan verdienen, en dat lukt niet goed tijdens een studie. Dus dan maar vroeg aan het werk op de bouw. Vroeger was dit de normale gang van zaken, maar als je nu niet wilt studeren dan kijkt iedereen je raar aan. Waarom wil je niet verder leren? Misschien heb je zelf wel de passie om lekker met je handen bezig te zijn!

Doorleren, waarom niet?

Tegenwoordig willen de meesten gewoon lekker doorleren. Een hoger diploma betekend meer loon, wat het al snel aantrekkelijk maakt om even verder te leren. Heb je het geld niet? Dan kun je het lenen van DUO, waardoor het hoger onderwijs voor iedereen bereikbaar wordt. Daarnaast heb je als bouwbakker of andere praktijkgerichte banen vaak fysiek zwaar werk, tenminste, daar gaat men vanuit. Wil je geen zwaar werk, dan moet je verder leren.

Beoefen een echte ambacht

De vakmannen van nu hebben echter helemaal geen ongezond zwaar werk. Het is juist veel gezonder dan een kantoorbaan. Van een hele dag stilzitten achter je bureau zal je echt niet fit worden, lekker bezig zijn met de handen en op de been zijn wel. Daarnaast zorg je er met behulp van goed materiaal voor dat het werk zo comfortabel mogelijk is. Denk aan een tegelzetter of stratenmaker die veel op de knieën zit. Een goede set Fento kniebeschermers zorgen voor een veel prettigere werkhouding zodat ook dit niet te zwaar wordt voor je lichaam. Laat je dus vooral niet stoppen door mensen die zeggen dat hard werken ongezond is. Wanneer je het werk op de juiste manier uitvoert is het misschien nog gezonder dan naar de sportschool gaan. Misschien dan he…