Incidentmanagement vliegverkeer en drones

De laatste weken worden er regelmatig drones bespot nabij de start- en landingsbanen van Schiphulp. Er zijn al veel incidenten geweest tussen drones en vliegtuigen en piloten hebben er genoeg van. Daarom is de overheid bezig met een campagne om de gebruikers van drones te informeren over de veiligheidsregels omtrent incidentmanagement met drones.

Waar mogen drones niet vliegen?

Op heel veel openbare plekken mag er niet worden gevlogen met een drone: boven mensen, spoorwegen, gebouwen, bruggen en wegen. Verder is de maximale hoogte dat een drone mag vliegen 120 meter boven de grond en moet hij altijd buiten een straal van drie kilometer rondom vliegvelden vliegen. Dezelfde regel geldt voor kerncentrales. Waar je wellicht niet direct aan denkt, is het afsluiten van een verzekering, maar wist je dat je drone WA-verzekerd moet zijn als je ermee vliegt? Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht, omdat de kans bestaat dat je met je drone objecten beschadigt. Staatssecretaris Sharon Dijksma ziet in dat er een probleem is omtrent drones en het vliegverkeer. Daarom zal zij voor het einde van 2016 de regels aanpassen en bijvoorbeeld de maximale vlieghoogte verlagen naar 50 meter.

Hoe vaak gebeuren er incidenten met drones en vliegtuigen?

Gelukkig zijn er nog geen ongevallen gebeurd tussen vliegtuigen en drones, maar de vliegveiligheid is zeker in de beding geweest de laatste twee maanden. Er zijn maar liefst een tiental incidenten gemeld waarbij het vliegtuigen tijdens het stijgen of dalen vlak langs een drone vlogen. Een woordvoerder van de Vereniging Verkeersvliegers (VNV) liet aan RTL Nieuws weten dat de vliegveiligheid hiermee in het beding komt. Ook kleine drones zijn gevaarlijk voor vliegtuigen, omdat ze in een vliegtuigmotor gezogen kunnen worden wat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen tijdens het stijgen. Sommige drones vlogen op een hoogte van wel 3,5 kilometer, waarbij vliegtuigen al gauw de 600 kilometer per uur aantikken. Een drone kan bij botsing met de voorruit van een vliegtuig de ruit compleet ruïneren met alle gevolgen van dien.