Hoverboards en veiligheidsrisico

Hoverboards kunnen explosief gevaarlijk zijn, dat is een feit. Het is een van die avonturen die je later aan je kinderen kan vertellen. We volgen iemand die deze ervaring heeft meegemaakt. Pim op het Veld vertelt dat hij een hoverboard kocht via Ebay. In de nacht liet hij de hoverboard opladen. Tijdens zijn eerste rit ging de hoverboard plotseling in vlam op. Tim heeft het apparaat nog geprobeerd te redden door middel van water erop te gooien wat echter een nutteloze actie bleek te zijn.

Waarom de Oxboard nu uiteindelijk ontplofde is moelijk te zeggen. De meeste onderzoeken wijzen uit dat de hoverboards in omloop voorzien zijn van goedkope batterijen. Door de toenemende vraag in hoverboards, konden de bedrijven massaal produceren maar is er weinig rekening gehouden met de veiligheidsnormen. Vandaar dat de wetgeving in bijvoorbeeld de United Kingdom, strenger is geworden omtrent het binnenhalen van hoverboards uit China.

Meer gevestigde hoverboard bedrijven voorzien de markt van veiligere hoverboards. Zo komt het bedrijf Swagway’s Swagtron met een uitvinding van een brandwerende vorm van plastic om het chassis te beschermen. Daarnaast is de batterij beveiligd in een aliminium vakje zodat de vlammen niet uitbreken.

Daarnaast is er nog een ander probleem. Doordat de hoverboard prijzig en gewild is, wordt het apparaat vaak als doelwit gezien voor inbrekers. Zo wordt bij de aankoop van het apparaat verteld dat sommige doorverkocht worden en je dus goed moet opletten of ie niet gestolen is.

Naast de nadelen zijn er natuurlijk ook genoeg voordelen. Het product kan een snelheid bereiken van wel 15km/h. Hiermee dient het ook als een functioneel item om van a naar b te gaan en daarnaast is het ook nog eens leuk om mee te cruisen. Mocht je interesse hebben in een hoverboard, dan is het belangrijk om eerst wat informatie op te zoeken. Zo zijn er genoeg websites die alles vertellen over de techniek, do’s en dont’s, assortiment, accessoires etc.