Een van de meest leuke cadeau’s voor verjaardagen, feestdagen of andere events, is het geven van een hoverboard. Deze apparaten zijn op dit moment zeer gewild en worden door iedere doelgroep gebruikt, jong en oud. Alhoewel het leerproces ingewikkeld lijkt, de gemiddelde tijd om het onder de knie te krijgen is ongeveer 30 minuten.
Terwijl de populariteit hard toeneemt, produceren Chinese fabrikanten aan de lopende band deze producten. Veel van deze hoverboards zijn niet op klant-veiligheid gecontroleerd. In the United Kingdom zijn meer dan 15.000 van deze apparaten aangetroffen op havens, vliegvelden, postbedrijven etc. Hierbij voldeden de zelf-balancerende scooters niet aan de veiligheidseisen, zo werd geconstateerd dat er een potentieel risico was op brandgevaar door de accu, kabels en oplader. Gezien de risico’s wordt door de consumentenveiligheid afgeraden om de hoverboards s’nachts of bij het niet thuis aanwezig zijn, het apparaat op te laden.
Groothandels als Amazon hebben al veel problemen ervaren, zo hebben veel klanten in opdracht van Amazon hun producten moeten terugsturen wegens risico voor eigen veiligheid. Daarna kondigde Amazon aan dat het geen mini-segways meer verkoopt totdat ze aan de veiligheidsreglementen voldoen. Tot op heden is er geen berichtgeving meer geweest omtrent de verkoop ervan. Echter, staan ze wel gewoon weer te koop bij online verkopers; bol en Amazon. Doordat er relatief weinig aanbod meer was op de markt ontstonden ook nieuwe bedrijven als; ‘PhunkeeDuck, Jetson en Hawk. Deze bedrijven hebben een eigen merk op de markt gebracht .
Alhoewel de hoverboard er futuristisch uitziet, het zit vrij degelijk in elkaar. Veel zijn in elkaar gezet met herkenbare componenten als; lithium-ion batterijen, elektrische motor en de gyroscopen die ook in de smartphones te vinden zijn. Deze functies zorgen ervoor dat de hoverboard bestuurder kan accelereren, sturen d.m.v leunen en snelheden halen van wel 15km/h. De meeste hoverboards kosten ongeveer €400,-. Ze zijn echter ook verkrijgbaar in goedkopere varianten. Hierbij moet wel opgelet worden of het product aan kwaliteit en veiligheid voldoet.
Een van de eerste bedrijven die de hoverboards op de markt brachten is ‘Swegway’. In September begonnen ze met de verkoop van deze mini-scooters voor ongeveer €400,-. Sindsdien zijn ze nogal bekritiseerd voor het brengen van een onveilig product op de markt, sterker nog, zijn ze aamgeklaagd door Chappaqua New York die zeggen dat een scooter in vlammen opging tijdens het opladen. Hierbij schijnt zelfs hulp ingeschakeld te zijn door de plaatselijke brandweer .
Ondanks alle negatieve recenties, moeten we niet vergeten dat het hier om een bijzonder innovatief en mogelijk zeer bruikbaar product gaat. Zoals de markt er nu naar uitziet zijn de hoverboards al een stuk veiliger!