Bordspellen en het onderzoek naar de geschiedenis

Je zou denken dat historici het sowieso al zwaar hadden. Met het uitpluizen van de geschiedenis van allerlei bordspellen uit de oude geschiedenis. Soms zijn er echter ook onderwerpen die een stuk moderner zijn. Waardoor ze vooralsnog moeite mee hebben om uit te pluizen. Moderne, relevante onderwerpen voor vandaag de daag waar de origine van vergeten is…

Geschiedenis van bordspellen

Zo zijn er een aantal bordspellen die we tegenwoordig nog graag spelen. Ganzenbord, Mens-Erger-Je-Niet en Monopoly. Deze spellen kennen we natuurlijk in de moderne uitvoering en zijn eigenlijk niet zo geheimzinnig op eerste oog. Toch breken historici hun hoofd over dit soort spellen. Daar ze vaak een parodie zijn op spellen die al eeuwen bestaan in een bepaalde vorm of uitvoering, onder een andere naam.

Zo kom je niet achter de origine van Klaverjassen door naar een Klaverjassensite te gaan, of de origine van Blackjack door naar een Blackjacksite te gaan. Toch zijn dit soort spellen een interessant onderwerp voor vele onderzoekers.

Zo is de origine van het laatst genoemde kaartspel, ook wel bekend als één-en-twintigen, nog steeds op voor discussie. Het spel zou misschien uit China komen, maar er werd voor het eerst geschreven in een boek uit 1600 in het Spaans- de schrijver van het bekende boek Don Quixote haalde het namelijk aan in zijn boek Ronconete y Cortadillo.

Toch zijn er ook roots terug te traceren naar Frankrijk, waar het dan weer bekend stond als Vingt-et-Un. Ook in de Romeinse tijd lijken er spellen te hebben bestaan die veel doen denken aan dit alombekende kaartspel van tegenwoordig.

Nog lang niet klaar met onderzoeken

Daar het internet onderzoek makkelijker maakt, zijn dit soort onderwerpen dus nog niet afgeschreven. Uitpluizen waar een spel origineel vandaan komt is nog steeds de taak van vele onderzoekers. En hoe kan het ook anders, nu dat er steeds meer online versies van deze spellen uitkomen. En mensen veel oudere spellen ook weer opnieuw leren spelen.

Misschien ken je zelf wel iemand die nog nooit in het echt Mens-Erger-Je-Niet heeft gespeeld maar wel bekend is met een online spelletje dat precies hetzelfde gaat. Op die manier gaan gewoontes en informatie natuurlijk verloren. Het is de taak aan de historici van vandaag om ook onze moderne spellen goed te documenteren.