Gezelschapsspelletjes spelen met je kinderen

Gezelschapsspelletjes spelen met je kinderen
Vaak weten ouders wel dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kinderen om gezelschapsspelletjes met hen te spelen. Hoe leer je anders omgaan met winnen en verliezen? Of hoe stimuleer je fair play, beurt leren afwachten, vooruit plannen? Bestaan er leuker verpakte denkoefeningen dan spelletjes?

Gezelschapsspelletjes, niet zonder moeite

Toch wordt op het moment dat de verjaardag van zoon- of dochterlief dan daar is, vaak voor een heel andere cadeau gekozen. Waarom wordt het klassieke bordspel dat je gezellig samen aan tafel speelt dan gemeden? Het antwoord is heel simpel. Een gezelschapsspel vereist GEZELSCHAP. Je speelt het samen. En dat is waar het schoentje knelt. Bij het gezelschapsspellen cadeautje maakt de ouder er zich niet vanaf met het geven van het geschenk alleen. Hij moet zich hier ook nog bij engageren om actief mee te spelen. En dat kost tijd, energie én moeite.

Veel makkelijker is het om iets te schenken waar kinderen uren mee zoet zijn zonder dat ze mama en/of papa nodig hebben. Ik denk dan bijvoorbeeld aan tablets, computerspelletjes en andere elektronica.

De meerwaarde

Ik heb zelf twee kinderen en weet dus uit ervaring dat het leven erg druk is. Je kan als ouder niet zo maar altijd tijd maken om spelletjes te spelen. Toch geef je jouw kind iets heel speciaals als je het wel eens doet. Het is een momentje samen waar hij/zij de vruchten van plukt. Je geeft hem/haar iets bijzonders wat meer waard is dan welke materiële cadeau dan ook. Je geeft hem/haar, naast het spel, ook een beetje tijd van jezelf. En het zijn deze momenten die jouw kind zal koesteren en waar hij/zij later nostalgisch zal op terugblikken.

Geef dus best wél eens een spel en zet je samen rond de tafel, eventueel met een lekker drankje en een knabbeltje erbij. Het blije gezicht van jouw kind(eren) is het dubbel en dik waard om eens te verletten. Spelen is educatief en leuk.

Ik raad dus aan om weer familiespelletjes te kopen en te spelen. Mocht je geen inspiratie hebben over welke spellen geschikt zijn voor jou, bekijk dan zeker de gezelschapsspelletjes eens op www.spelmagazijn.be. Of vraag advies via mail op klantendienst [ad] lotana.be.