De longboard: een lang skateboard om te cruisen

Longboard cruisen
Longboarden, dat is geen skateboarden. Het verschil zit ‘m vooral in de lengte van het deck. Een longboard heeft een minimale lengte van 91 cm en de wielen zijn groter en zachter. Dit is natuurlijk belangrijk voor de toepassing. Het maakt longboards bijvoorbeeld geschikter voor het afleggen van grotere afstanden met een hogere snelheid. Natuurlijk heeft het verschil in wielen ook invloed op het doen van tricks. Hierdoor kun je niet minder tricks doen, maar andere, dat ligt aan je stijl.

De opbouw van je longboard

Een longboard is altijd opgebouwd uit een deck, trucks en wielen. Het deck is het gedeelte waar je op staat, de plank. De truck is de as waar je deck op ligt en waar je de wielen aan vastmaakt. De wielen spreken voor zich. Belangrijk bij het kiezen van een longboard is wat je ermee wil. Als je dat hebt besloten is de volgende belangrijke keuze welk soort truck je wil, daarna komt de keuze voor de wielen.

Er zijn vijf basisstijlen om te longboarden te weten cruisen, downhillen (snelheid maken), freestylen, dansen en lange afstand boarden. Iedere genoemde stijl vraagt om een ander deck. Na het kiezen van je deck, komt de belangrijke keuze voor je trucks. Door bijvoorbeeld het kiezen van een brede truck heb je meer stabiliteit als je snelheid maakt terwijl een smallere truck scherper door de bocht gaat.

Uiteindelijk maak je je longboard compleet met de wielen. Grotere wielen geven meer snelheid en stabiliteit, maar zorgen voor langzame bochten. Zachte wielen hebben meer grip en remmen daardoor ook meer af, harde wielen trillen meer door, maar zijn sneller. Al met al zijn dit behoorlijk wat dingen waar je rekening mee kunt houden, maak daarom altijd eerst de belangrijkste keuze, wat is je stijl en wat wil je met je longboard.